AKTUELNO

Vlada SAD privatno je upozorila Iran na terorističku pretnju uoči smrtonosnog napada Islamske države (ID) POČETKOM meseca gradu Kerman tokom obeležavanja godišnjice smrti vojnog komandanta Kasima Sulejmanija, u kojem je ubijeno skoro 100 ljudi, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

"Američka vlada je sledila dugogodišnju politiku 'dužnosti da upozori' strane vlade protiv potencijalnih smrtonosnih pretnji. Mi pružamo ova upozorenja delimično zato što ne želimo da se nevini životi izgube u terorističkim napadima", naglasio je neimenovani zvaničnik, prenosi Rojters.

Direktor programa za Bliski istok pri analitičkom centru CSIS u Vašingtonu Džon Alterman ocenio je da upozorenje može odražavati širu želju SAD za dijalog sa Iranom.

"Administracija je uvek želela dijalog ali je problem u tome šta i pod kojim uslovima. Ovo je bila prilika da počnemo da gradimo poverenje", dodao je Alterman.

U eksploziji dve bombe početkom januara u iranskom gradu Kerman, tokom obeležavanje godišnjice smrti vojnog komandanta Kasima Sulejmanija ubijeno je skoro 100 ljudi, a troje ih je ranjeno.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.