AKTUELNO

Najizgledniji republikansdki kandidat za Belu kuću Donald Tramp ističe da Rusija i Kina imaju lidere koji vole svoje zemlje i žele njihov napredak, dok to nije slučaj sa Džozefom Bajdenom i SAD.

Na predizbornom okupljanju svojih pristalica u Nju Hempširu Tramp je istakao da su Vladimir Putin i Si Đinping veoma pametni i moćni ljudi, sviđalo se to nekome ili ne.

Bajdena je Tramp ponovo nazvao "izuzetno nesposobnim, čak i da poveže dve reči, da siđe sa bine i pronađe stepenice".

Objavio je da će, ako osvoji novi predsednički mandat, za celu teritoriju SAD napraviti protivraketni odbrambeni sistem sličan "Gvozdenoj kupoli" u Izraelu.

- Izgradiću moderan sistem protivraketne odbrane američke proizvodnje. Mi protivraketnu odbranu pravimo drugim zemljama, pomažemo im u tome, a nismo je napravili za sebe. Ali, i nama je potrebna - poručio je Tramp.

On napominje da je to predlagao i nekadašnji američki lider Ronald Regan, ali da potrebna tehnologija u to vreme nije postojala.

Prvobitno je izraelska "Gvozdena kupola" bila dizajnirana za presretanje nevođenih projektila kratkog dometa. Potom je nadograđivana da može da presreće i razne bespilotne letelice, navode "Fakti".

Autor: