AKTUELNO

Jedan deka je uhapšen u Dubaiju nakon što je optužen za povredu teritorije, odnosno zato što je zamolio komšije da stišaju muziku dok je čuvao svoju unuku.

Ijan Mekeler, 75, otputovao je u Dubai tokom praznika kako bi posetio svoju ćerku koja se nedavno preselila tamo i kako bi joj pomogao da pričuva njeno dete.

Komšije njegove ćerke priredile su novogodišnju žurku, a kako se očekuje da će Ianova ćerka raditi u ranim jutarnjim satima, kažu da su zamolili domaćina da vodi računa o buci.

U 1 ujutro 1. januara porodica je poslala poruku komšiji i zatražila da utišaju muziku, ali je, kako tvrde, muzika bila sve glasnija.

Ian se umešao u svađu sa gostima i tvrdi da su ga gosti gurali unaokolo, a sada se suočava sa krivičnim posledicama pošto je domaćin podneo prijavu policiji protiv Iana zbog ometanja.

Pokucao je, ali nakon što niko nije otvorio vrata, Ian je primetio otvorenu sporednu stazu koja vodi do bašte, gde su se gosti okupili.

Ian kaže da je pitao da li mogu da presele zabavu u zatvoreni prostor, ali kaže da su gosti počeli da ga guraju i viču na njega.

Neki gosti su pokušali da intervenišu, savetujući Iana da ode, ali onda domaćin mu je prišao, glasno vičući polivajući njega i dete.

Sada je domaćin zabave podneo policijsku prijavu protiv Iana zbog ometanja posete, što ga je sprečilo da napusti zemlju, a mogao bi da se suoči sa nekoliko godina zatvora.

"U Dubaiju je standardna praksa da se preventivno podnese policijski izveštaj kada postoji opasnost da neko bude prijavljen", saopštili su nadležni.

"Tužilaštvo teži da stane na stranu onoga ko podnese prvu policijsku prijavu, pa ako je neko u opasnosti da i sam bude prijavljen, brzo će podneti tužbu protiv stvarne žrtve. Ovako ljudi koji poznaju zakon u Dubaiju manipulišu sistemom u svoju korist."

Ako se od slučaja ne odustane, Ian će verovatno završiti u zatvoru zbog kršenja ljudskih prava.