AKTUELNO

Osim oružanih snaga, i veliki broj civila mora biti mobilisan, a na vladama je da uspostave sisteme za upravljanje tim procesom, upozorio je NATO admiral Rob Bauer.

Civili moraju da se pripreme za sveobuhvatni rat sa Rusijom u narednih 20 godina, upozorio je danas predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, i dodao da će, pored oružanih snaga, i veliki broj civila biti mobilisan i da je na vladama da uspostave sisteme za upravljanje tim procesom, prenosi britanski list "Telegraf".

"Moramo da shvatimo da mir nije garantovan. I zato se mi (NATO) spremamo za sukob sa Rusijom. Ali diskusija je mnogo šira. Vojno-industrijska baza i ljudi moraju da shvate da igraju ulogu", rekao je Bauer i upozorio da stvari neće biti "sjajne" u narednih 20 godina.

Oko 90.000 vojnika Alijanse sledeće nedelje će započeti najveću vojnu vežbu bloka od Hladnog rata, navode svetske novinske agencije.

NATO vežba "Stedfast difender 2024" se više nego udvostručila po broju učesnika otkada je najavljena prošle godine i posebno je osmišljena da pripremi Alijansu za rusku intervenciju, ali su visoki zvaničnici NATO-a sve više zabrinuti što vlade i privatni proizvođači oružja zaostaju u pripremama na unutrašnjem planu, ocenjuje "Telegraf".

Zalihe oružja i municije NATO-a su iscrpljene zbog sukoba u Ukrajini i biće potrebne godine da se popune trenutnom stopom proizvodnje.

U međuvremenu, Rusija je utrostručila svoje vojne rashode na 40 odsto ukupnog nacionalnog budžeta, dok je drastično ubrzala proizvodne linije.

Zapadna pomoć Ukrajini je opala zbog sve većeg otpora javnosti u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji.EU nije uspela da ispuni svoje obećanje da će poslati milion artiljerijskih granata od 155 mm u Kijev do sledećeg meseca, što je doprinelo smanjenju stope paljbe ukrajinske artiljerije.

Predsednik SAD Džozef Bajden takođe nije uspeo da ubedi republikanske lidere da podrže dalje pakete potrošnje za Ukrajinu, jer oni tvrde da bi novac trebalo da se potroši na domaće prioritete, kao što je pogranična bezbednost.S druge strane, britanski ministar odbrane Dejvid Kameron poručio je da ne želi da saveznici podstiču Ukrajinu na pregovore s Rusijom i da je najbolji način da se rat okonča potpuna podrška Zapada Kijevu.

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Kameron je čak uporedio pozive na pregovore sa ustupcima tadašnjeg britanskog premijera Nevila Čemberlejna Adolfu Hitleru uoči Drugog svetskog rata.U oktobru prošle godine, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus takođe je pozvao na pripreme za mogući sukob u Evropi. Kao odgovor na to, poslanik Državne dume Rusije sa Krima, Mihail Šeremjet, izjavio je da nemačke vlasti svojom agresivnom politikom same iniciraju rat u evropskim zemljama.Prema njegovim rečima, garancija mira i prosperiteta u regionu mogu biti samo prijateljski i dobrosusedski odnosi sa Rusijom.

Moskva je više puta isticala da nije pretnja ni po jednu zemlju NATO, ali da će pratiti dejstva koja su potencijalno opasna za njene interese.Istovremeno, Rusija ostaje otvorena za dijalog po svim pitanjima, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da odustane od kursa militarizacije Evrope.Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je ranije da Moskva ne želi direktan vojni sukob sa Severnoatlantskom alijansom, ali ako neko to bude želeo, Moskva će biti spremna za to.