AKTUELNO

Najtraženiji ekvadorski kriminalac nestao iz zatvora Iako Zapata nije spomenuo ime zatvorenika, tužilaštvo je reklo da će istražiti "navodno bekstvo" Hozea Adolfa Masijasa, vođe

Ozloglašeni vođa kriminalne grupe Los Čoneros (Los Choneros) nestao je iz ekvadorskog zatvora u kojem je bio od 2011., saopštile su vlasti i pokrenule operaciju kako bi ga locirale.

General Cesar Zapata, zapovednik policije, rekao je na konferenciji za novinare da su oružane snage zemlje utvrdile da je jedan od zatvorenika u zatvoru Gvajakil "nestao".

Iako Zapata nije spomenuo ime zatvorenika, tužilaštvo je reklo da će istražiti "navodno bekstvo" Hozea Adolfa Masijasa, poznatog kao Fito, vođe Los Čonerosa.


"Zahvalni smo na hrabrosti i posvećenosti snaga za sprovođenje zakona, koje su, u operaciji u kojoj je učestvovalo više od 3.000 ljudi, intervenisale u zatvoru u potrazi za najtraženijim zatvorenikom", rekao je portparol predsednika Roberto Izurieta.

Masijas, čiji je alias "Fito", osuđen je 2011. na 34 godine zatvora za razne zločine uključujući trgovinu drogom i ubistvo.


Los Čoneros je kriminalna organizacija koju vlasti povezuju s iznudom, ubistvima i trgovinom drogom, između ostalih zločina, i optužena je za kontrolu nad glavnim zatvorima u zemlji.

Suparničke kriminalne organizacije često se sukobljavaju u prenatrpanim zatvorima u Ekvadoru, a zvanični podaci pokazuju da je više od 400 zatvorenika umrlo od 2021.

Autor: