AKTUELNO

Ostaci dugovratnog dinosaurusa otkriveni u Egiptu doneli su prvi dokaz kontakta izmedju afričkih i evropskih dinosaurusa neposredno pred njihov nestanak pre oko 66 miliona godina, rekli su danas naučnici.

Rad palaentologa na mapi koja bi predstavila putanju širenja dinosaurusa svetom posle razdvajanja "superkontinenta" Pangea na više delova pre oko 200 miliona godina bio je otežan, navodi agencija Frans pres.

Mnogi su smatrali da su afrički dinosaurusi bili potpuno izolovani od dinosaurusa na drugim kontinentima.

Novotkriveni mansourasaurus bio je biljojed veličine slona i ukazuje na veze afričkih i evropskih dinosaurusa, rekli su istraživači.

Analizirajući njegovu fiziologiju, tim naučnika zaključio je da je mansourasaurus bio "bliži dinosaurusima iz Evrope i Azije nego dinosaurusima čiji su ostaci pronadjeni južnije u Africi ili u Južnoj Americi", navedeno je u saopštenju prosledjenom iz Univerziteta u Ohaju.

Kako je navedeno, to dalje pokazuje da su "barem neki dinosaurusi" mogli da se kreću izmedju Afrike i Evrope pred njihov nestanak kada je u Zemlju pre oko 66 miliona godina udario ogroman asteroid.

- Poslednji dinosaurusi u Africi nisu bili potpuno izolovani - navedeno je u tekstu, prenosi AFP.

#Egipat

#Evropa

'