AKTUELNO

U Iranu je oslobođeno 440 osoba koje su bile privedene u Teheranu tokom antivladinih protesta, javila je danas agencija Rojters, pozivajući se na pravosudne zvaničnike.

Demonstracije, koje su počele zbog loše ekonomske situacije krajem decembra prošle godine, proširile su se na više od 80 gradova, a u sukobima tokom protesta poginulo je 25 osoba, podsetila je britanska agencija.

Pravosudni zvaničnici su ranije objavili da je širom Irana privedeno više od 1.000 ljudi. Iranski poslanik Mahmud Sadegi je prošle nedelje, međutim, ustvrdio da je privedeno najmanje 3.700 ljudi.

Nekoliko uhapšenih osoba je umrlo u pritvoru, a aktivisti organizacija za zaštitu ljudskih prava su pozvali da se tim povodom sprovede nezavisna istraga.

Zamenik predsednika parlamenta Ali Motahari je juče saopštio da je u zatvoru, prema izveštajima kojima raspolaže, u Teheranu preminuo jedan pritvorenik, a još dvojica u drugim provincijama.

Tužilac u Teheranu Abas Džafari Dolatabadi je za iransku agenciju Mer juče rekao da je više od 440 ljudi, koji su bili uhapšeni u Teheranu tokom nereda, oslobođeno.

Prema njegovim rečima, većina privedenih su iz siromašnijih porodica, koji imaju između 18 i 35 godina.

Pročitajte još: Erdogan zapretio da će 'ugušiti' sirijsko-kurdske snage

#Iran

#Protest

#Zatvorenik

'