AKTUELNO

Evropska komisija pokrenula je javno savetovanje o lažnim vestima i internet dezinformacijama i formirala stručno telo kako bi se suzbilo širenje lažnih vesti na nivou EU, saopšteno je iz Brisela.

Stručnu grupu čine predstavnici akademske zajednice, internet platformi, medija i organizacija civilnog društva koji će savetovati EK o tom fenomenu i izneti svoje preporuke za njegovo rešavanje, prenosi Index.hr.

Strategija o suzbijanju širenja lažnih vesti na nivou EU-a treba da bude predstavljena na proleće ove godine.

Rezultati istraživanja Eurobarometra obavljeni 17. decembra 2016. pokazali su, naime, da su evropski građani zabrinuti za nezavisnost medija te da ljudi nemaju poverenja u medije.

- Sloboda primanja i prenošenja informacija i pluralizam medija zaštićeni su Poveljom EU-a o temeljnim pravima. Živimo u dobu u kojem nas preplavljuju informacije i dezinformacije. Stoga svojim građanima moramo osigurati alate za prepoznavanje lažnih vesti, poboljšavanje poverenja na internetu i upravljanje primljenim informacijama - rekao je tim povodom potpredsednik EK Frans Timerman.

- Moramo pronaći uravnoteženi pristup između slobode izražavanja , medijskog pluralizma i prava građana na pristup raznolikim i pouzdanim informacijama. U pronalaženju rešenja trebalo bi da učcestvuju svi relevantni subjekti, kao što su internet platforme ili informativni mediji - dodao je potpredsednik zadužen za jedinstveno digitalno tršište Andrus Ansip.

Građani, platforme društvenih medija, medijske kuće, istraživaci i javna tela pozvani su da daju svoja mišljenja tokom savetovanja.

Ovo se savetovanje odnosi samo na lažne informacije i dezinformacije na internetu kada sadržaj nije sam po sebi nezakonit, te stoga nije obuhvacen postojecim zakonodavstvom EU-a ili nacionalnim zakonodavstvom i samoregulatornim merama.

Evropski parlament je prošle godine doneo rezoluciju kojom je Komisiju pozvao da dubinski analizira trenutnu situaciju i pravni okvir u pogledu lažnih vesti i da proveri mogucnost zakonodavne intervencije kako bi se ogranicilo distribuciju i širenje lažnih sadržaja.

Komisija je potvrdila da je to prioritet te je inicijativu za suzbijanje la?nih vesti na internetu ukljucila u svoj program rada za ovu godinu.

#Evropska komisija

#Laž

'