AKTUELNO

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozdravio je danas načelni dogovor o formiranju koalicione vlade u Nemačkoj, ocenivši da je to "ohrabrujuć" signal za Evropu.

Makron je na konferenciji za medije u Parizu rekao da je "prerano za konačne zaključke", ali je naveo da su uslovi sporazuma "bolji za evropski projekat" od prethodnih pokušaja da se postigne dogovor o nemačkoj vladi krajem prošle godine, navodi Asošiejted pres.

Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel, njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) postigli su danas, posle više od 24 sata pregovora, načelni dogovor o formiranju vlade, koji bi omogućio nemačkoj kancelarki da ostane na vlasti.

- Zadovoljan sam tim korakom napred - rekao je Makron.

Proevropski nastrojen francuski predsednik je dodao da u tom dogovoru vidi "znak veoma povoljnog napretka u evropskim pitanjima" za koja se zalaže.

Portparol francuske vlade Benžamen Grivo takođe je danas pozdravio načelni dogovor o formiranju koalicione vlade u Nemačkoj, ocenivši da je to "dobro za Evropu" i da bi bilo "poželjno" da ga socijaldemokrate ratifikuju, prenosi Frans pres.

- Dobre vesti izgleda stižu iz Nemačke, naravno uz rezervu da partije treba da prihvate koalicioni sporazum koji su izgleda postigli CDU, CSU i SPD - rekao je Grivo posle sastanka francuske vlade.

Načelni dogovor koji je postignut u toku dana tek treba da potvrde organi CDU i SPD.

- Taj sporazum je dobar za Nemačku, dobar za Francusku i pre svega dobar za Evropu, to je važan element za stabilnost i za budućnost francusko-nemačkih odnosa, ali iznad svega za budućnost Evrope u mesecima i godinama koje dolaze - rekao je Grivo.

U završnom dokumentu u koji je uvid imao Frans pres predviđeno je da buduća koaliciona vlada sarađuje sa Francuskom kako bi "ojačala" i "reformisala" zonu evra.

Postignuta je i saglasnost da se godišnji broj tražilaca azila u zemlji ograniči na između 180.000 i 200.000, što su tražili konzervativci.

#Angela Merkel

#Emanuel Makron

'