AKTUELNO

Indijski parlament usvojio je važan zakon kojim se predviđa da 33 odsto mesta u njegovom donjem domu i parlamentima saveznih država bude rezervisano za žene, kako bi se obezbedila njihova ravnopravnija zastupljenost.

Ovim je okončan 27-godišnji zastoj oko usvajanja zakona, zbog nedostatka konsenzusa među političkim partijama, iako se on neće primenjivati na nacionalnim izborima sledeće godine, prenosi AP.

Zakon će važiti od nacionalnih izbora 2029. nakon novog popisa stanovništva i prilagođavanja biračkih spiskova, saopštila je ministarka finansija Nirmala Sitaraman tokom debate u gornjem domu indijskog parlamenta u četvrtak uveče.

Donji dom parlamenta usvojio je zakon u sredu sa 454-2 glasa, a gornji dom ga je usvojio jednoglasno, 214-0, u četvrtak, navodi AP.

Popis stanovništva u Indiji, koji se organizuje jednom u 10 godina, trebalo je da bude održan 2021. godine, ali je odložen zbog pandemije kovid-19.

Prema važećim podacima, žene čine više od 48 odsto od preko 1,4 milijarde stanovnika Indije, ali imaju 15,1 odsto zastupljenosti u parlamentu, u poređenju sa međunarodnim prosekom od 24 odsto, saopštile su indijske vlasti.


U indijskim državnim parlamentima, žene su zastupljene sa 10 odsto poslaničkih mesta, navodi AP.

Autor: