AKTUELNO

Mađarska se zalaže za uspostavljanje direktnog dijaloga između Rusije i Ukrajine kako bi se rešio aktuelni konflikt, a takvi kontakti trebalo je da budu održani odavno, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto za Sputnjik.

- Za nas je najvažnije da se to desi što pre. Ljudi ginu, među njima ima Mađara, i mi bismo želeli da se ovaj rat završi. Veoma je važno da strane u sukobu stupe u dijalog. To je trebalo da se desi odavno - rekao je Sijarto, koji učestvuje u nedeljnim događajima na visokom nivou Generalne skupštine UN, odgovarajući na pitanje kako ocenjuje plan koji je predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski za rešavanje sukoba u Ukrajini.

O pristupanju Švedske u NATO

Sijarto je dodao da kritike švedskih vlasti na račun demokratskih institucija Mađarske ne doprinose napretku u proceduri njenog prijema u NATO, Budimpešta takvo ponašanje smatra nekonstruktivnim.

- Rekao bih da način kako rade – kritikuju, opominju i osporavaju demokratsku prirodu našeg političkog sistema – ne doprinosi napretku u proceduri (prima u NATO) - rekao je Sijarto, ocenjujući šanse da mađarski parlament uskoro odobri dokumente za prijem Švedske u NATO.

Istovremeno je napomenuo da Stokholm, sa svoje strane, ne zauzima konstruktivan stav kritikujući političku strukturu Mađarske.

- Mađarski parlament se oseća uvređenim – i to ne bez razloga – zbog čitave ove lažne propagande koju švedski političari šire o Mađarskoj, tako da nisam spreman da vam dam precizan odgovor. Na poslanicima je da odluče, ali Švedska ne pomaže mnogo po tom pitanju - istakao je Sijarto.

Autor: