AKTUELNO

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor ukrajinskog ambasadora zbog komentara predsednika Vladimira Zelenskog na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Zelenski je u svom obraćanju rekao da Kijev "naporno radi na očuvanju kopnenih puteva za izvoz žita" i da "političko pozorište" oko uvoza žita samo pomaže Moskvi, koja je prošle godine napala Ukrajinu.

Poljska, Slovačka i Mađarska, pozivajući se na potrebu zaštite domaćih tržišta, objavile su u petak sopstvena ograničenja na uvoz ukrajinskog žita.

"Zamenik ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski preneo je snažan protest poljske strane zbog jučerašnjih izjava predsednika Zelenskog na Generalnoj skupštini UN, u kojima se navodi da su neke zemlje EU glumile solidarnost dok su indirektno podržavale Rusiju", piše u saopštenju spoljnih poslova.

Jablonski je ukrajinskom ambasadoru rekao i da "pritisci na Poljsku na multilateralnim forumima ili podnošenje tužbi međunarodnim sudovima nisu odgovarajući metodi za rešavanje sporova između zemalja".

Portparol Svetske trgovinske organizacije potvrdio je u utorak da je Ukrajina preduzela prvi korak u trgovinskom sporu podnošenjem žalbe Svetskom trgovinskom telu. On nije imenovao države, iako je Kijev ranije rekao da se tužba odnosi na Poljsku, Slovačku i Mađarsku.

Ukrajina je saopštila da će uvesti uzvratne mere ograničavanja uvoza određene robe iz Poljske i Mađarske ako ne ukinu svoje jednostrane zabrane.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je odgovorio da bi Varšava mogla da zabrani uvoz više ukrajinskih prehrambenih proizvoda ako Kijev eskalira spor.

Autor: