AKTUELNO

Dario Đ. zvani Dekster (34), navodno šef moćnog narko-klana u Beču i blizak saradnik Veljka Belivuka, koji nije pravosnažno osuđen na jedanaest godina zatvora zbog teške pljačke u Okružnom sudu za krivična pitanja u Beču prošlog decembra, vratiće se u sud od srede, a ovoga puta reč je o krijumčarenju droge u velikim razmerama, pišu austrijski mediji.

Kako navode Dario Đ. osumnjičen je da je prodao 500 kilograma heroina i kokaina. Predviđeno je da će postupak odvijati pod strogim bezbednosnim merama.

"Krivični predmet je u nadležnosti porote, a očekuje se da će presuda biti izrečena najranije 12. oktobra" piše austrijski portal.

Prema navodima lokalnih medija, Dario Đ. se smatra vodećim članom srpsko-crnogorske mafijaške bande i već je odslužio jedanaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva u Srbiji.

U Beču su optuženom i njegovoj grupi ušli u trag jer su komunicirali preko navodno zaštićenog kripto mesindžer servisa Skaj.

"Četovi su vođeni preko servera u Francuskoj, koji je razbijen kroz međudržavnu saradnju između policijskih organa Belgije, Holandije i Francuske" navodi "puls24.at".

Dario Đ. Dekster, optužen je pred austrijskim sudom da je 2019. od jednog dilera oteo 13 kilograma kokaina, vrednog pola miliona evra, i još 106.000 evra u kešu!

Glavni dokaz protiv Dekstera i njegovih saučesnika jeste prepiska sa Skaja, iz koje se vidi da su planirali i izveli pljačku kokaina i novca. Dekster se, pored toga, sumnjiči i da je u Srbiji učestvovao u tri likvidacije, od kojih se za dva ubistva već sudi Belivukovom klanu.

Reč je o ubistvima Aleksandra Šarca, Lazara Vukićevića i Dragana Ristića.

Foto: Pink.rs

Dekster je ranije u Okružni sud u Beču dovođen pod neviđenim merama obezbeđenja, zbog čega je protestovao njegov branilac Verner Tomanek.

- Mog klijenta prikazuju kao Hanibala Lektora iz filma "Kad jaganjci utihnu". Time se krši njegova pretpostavka nevinosti - bunio se tada Tomanek.

Inače, optužnica tereti Đorđevića da je pre tri godine sa još šest saradnika namamio jednog narko-dilera u iznajmljenu garažu, pod izgovorom da želi da kupi od njega 13 kilograma kokaina.

- Namamili su žrtvu u garažu i tamo ga napali, pri čemu su ga nožem uboli u leđa. Ukrali su mu kokain vredan pola miliona evra, kao i 106.000 evra u kešu - naveo je tužilac, na šta je Dekster odgovorio: "Ne znam u čemu je problem, rekao sam vam da nisam kriv!"

Državni tužilac je potom objasnio da je policija ušla u trag Deksteru i njegovoj kriminalnoj grupi pošto su komunicirali preko aplikacije Skaj, navodno bezbedne od prisluškivanja, čije dešifrovanje je, međutim, pomoglo policiji širom sveta da zatvori brojne kriminalce. Poruke Dekstera i njegovih saučesnika sa Skaja austrijska policija je dobila od Europola.

U zaplenjenim prepiskama otkriveno je mnoštvo Deksterovih glasovnih poruka, pošto je on više voleo da snima te poruke, umesto da piše drugim članovima bande. Takođe, u prepiskama sa Skaja otkrivene su i fotografije iz krivičnih dela, a na nekoliko se vidi zarobljeni diler u garaži u Beču, od kog je Dekster sa saradnicima oteo 13 kilograma kokaina.

Prema podacima Savezne kriminalističke službe Austrije, Deksterovu narko-bandu čini čak 200 ljudi samo u Beču, a sumnja se da su preprodali na stotine kilograma kokaina u toj zemlji.

Autor: