AKTUELNO

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u Njujork, gde će učestvovati na otvaranju zasedanja Generalne skupštine UN na visokom nivou, prenose "RIA Novosti".

Lavrov je poslednji put posetio Njujork u aprilu, tokom ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti UN.


Uoči sadašnje posete, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je raspored ministra "veoma zauzet i da se stalno proširuje".

Nedelja visokog nivoa Generalne skupštine UN održava se u Njujorku od 19. do 25. septembra.

Prema rečima stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzje, osim bilateralnih sastanaka, Lavrov će učestvovati u nizu multilateralnih događaja kroz BRIKS, ODKB i Grupu prijatelja za odbranu Povelje UN.

Predviđeno je da se ministar sastane i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Nebenzja je naveo da "SAD nisu ponudile Rusiji bilateralne sastanke na marginama Generalne skupštine UN, ali ako takav predlog dobije, Moskva će ga razmotriti, kao i svaki drugi".

Prema njegovim rečima, za 20. septembar je zakazan sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini na nivou šefova delegacija, na kojem će učestvovati i šef ruske diplomatije.

Mediji su ranije preneli da će na istom sastanku Saveta bezbednosti UN učestvovati i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Ovo će biti prvi put od početka Specijalne operacije da će Zelenski i ruski predstavnici biti za istim stolom.

- Realno procenjujemo ovaj sastanak, kao i sve druge ispolitizovane zapadne inicijative o ukrajinskoj krizi. Ocena je nula. Ovo će biti još jedan šou u kojoj će glavna uloga biti dodeljena ukrajinskom predsedniku - rekao je ranije Nebenzja.

Autor: