AKTUELNO

Deo ljudske lobanje pronađen u kabinetu premijerke Islanda Fragment lobanje prečnika oko 10 centimetara pronašli su radnici koji su renovirali potkrovlje premijerkinog kabineta ispod podnih pločica i preneti su u laboratoriju Narodnog muzeja u Hafnarfjorduru

Radnici koji su renovirali potkrovlje kabineta premijerke Islanda Katrin Jakobsdotir, ispod podnih pločica pronašli su deo ljudske lobanje.

Lobanja je, prema navodima islandskih medija, ''najverovatnije pripadala sitnijoj ženi i korišćena je kao pepeljara''.

Fragment lobanje prečnika oko 10 centimetara pronašli su radnici koji su renovirali potkrovlje premijerkinog kabineta ispod podnih pločica i preneti su u laboratoriju Narodnog muzeja u Hafnarfjorduru, prenosi islandski portal Visir.

''Ovo je verovatno žena, bila je mala, sudeći po veličini lobanje“, kaže Agusta Kristofersdotir, direktorka zbirke Narodnog muzeja.

Prema njenim rečima, nema dokaza da je žena pretrpela nasilne povrede, ali postoje indicije ''da se njenim kostima nije uvek dobro rukovalo nakon smrti''.

''Znamo da su lobanje korišćene kao pepeljare, a ovde u našoj kolekciji imamo takve primerke. Dalje ispitivanje u budućnosti moglo bi da pruži više uvida“, dodala je.

Ona je rekla da stručnjaci tek treba da utvrde kako su fragmenti lobanje završili u rezidenciji premijera.

„Jasno je da su fragmenti lobanje namerno ostavljeni. Nije to nešto što se gubi između podnih dasaka. Čini se da je neko doneo odluku da tamo ostavi kosti“, rekla je Kristofersdotir.

''Situacija podseća na početnu scenu u kriminalističkom romanu, osećanje koje dele svi - čak i hladnokrvni naučnici", dodala je ona.

Autor: