AKTUELNO

Broj poginulih u šumskim požarima na havajskom ostrvu Maui, porastao je na 89, saopštili su lokalni zvaničnici i potvrdili da je reč o najsmrtonosnijem požaru u SAD u više od 100 godna.

Procenjuju se razmere materijalne štete, dok su spasilački timovi sa obučenim psima tragali za neotkrivenim žrtvama u ruševinama izgorelih naselja, prenosi Rojters.

Prema prvim procenama troškovi obnove turističkog naselja Lahain procenjeni su na oko 5,5 milijardi dolara, navodi se u izveštaju Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA).

Vatrena stihija je uništila ili oštetila 2.200 objekata, a sprženo je više od 2.100 hektara zemljišta, kazao je guverner Džoš Grin na konferenciji za novinare u subotu, rekavši da će, po svemu sudeći, broj žrtava nastaviti da se povećava.

Zvaničnici službi za vanredne situacije su obećali da će ispitati sistem uzbunjivanja i obaveštavanja, nakon što su neki ostrvljani postavili pitanje da li se moglo učiniti više da se ljudi upozore na požar, pre nego što je vatrena stihija stigla do njihovog kućnog praga.