AKTUELNO

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da bi SAD trebalo da budu svesne da su nuklearne snage Severne Koreje sada realnost, a ne pretnja, prenosi AP

U novogodišnjem govoru, emitovanom na državnoj televiziji, Kim je rekao da je Severna Koreja postigla istorijski poduhvat "popunjavanjem'' svojih nuklearnih snaga navodeći da on ima "nuklearno dugme" na svom stolu. - SAD bi trebalo da znaju da je dugme za nuklearno naoružanje na mom stolu. Cela SAD je u dometu našeg nukleranog naoružanja. SAD nikada ne mogu da započnu rat protiv mene i naše zemlje - rekao je Kim.

Kako je rekao, ove godine Severna Koreja bi trebalo da se fokusira na masovnu proizvodnju nuklearnih bojevih glava i balističkih raketa za "operativno rasporedjivanje".

- To oružje bi se koristilo isključivo ako je naša bezbednost ugrožena - rekao je Kim.

Istovremeno, on je pozvao na poboljšanje odnosa sa Južnom Korejom, kao i da su Zimske olimpijske igre dobra prilika da se pokažu mogućnosti korejske nacije.

Prema njegovim rečima Severna i Južna Koreja trebalo bi pod hitno da se nadju kako bi raspravile o slanju delegacije na ZOI.

Kim je nosio sivo odelo i kravatu, a u govoru je spomenuo i ekonomska dostignuća i istakao važnost unapredjenja životnog standarda nacije.

Predsednik SAD Donald Tramp je na ovo Kimovo obraćanje kratko naveo – “videćemo“.

Pročitajte još: TRAGEDIJA U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI: U stravičnoj saobraćajnoj nesreći IZGINULO 10 LJUDI

#Amerika

#Kim Džong Un

#Severna Koreja

'