AKTUELNO

Ogromna većina Britanaca podržava monarhiju jer ona funkcioniše bolje od bilo koje druge alternative, smatra britanski novinar i pisac Toni Parsons.

On je u autorskom tekstu za list "San" naveo da nasledna monarhija nema smisla, ali da funkcioniše.

-Tokom dugih, teških godina korone, najvažnija javna ličnost u ovoj zemlji bila je kraljica, istakao je Parsons.

Pisac je ukazao da je izjava kraljice Elizabete II "srešćemo se ponovo" imala veću težinu od bilo čega što je rekao tadašnji premijer Boris Džonson.

-Kada nam je kraljica rekla: "Naše ulice nisu prazne. Pune su ljubavi", shvatili smo da je uloga monarha u ovoj zemlji mnogo veća od simbolične, napisao je Parsons.

On je poručio da će novi britanski kralj Čarls "zemlju učiniti zdravijim i srećnijim mestom", što, kako je naveo, ne bi bio slučaj da je na čelu Velike Britanije političar željan moći.

-Krunisanje sledećeg vikenda biće prvo u životu za osobe mlađe od 70 godina. Biće pompe i sjaja, da vam zastane dah. Međutim, kraljevska porodica je više od najveće predstave na svetu, smatra Parsons.

Pisac je dodao da je monarhija oličenje Velike Britanije, te da monarh pruža stabilnost i kontinuitet britanskoj naciji.

On je poručio da ne treba očekivati ukidanje monarhije u Velikoj Britaniji.

-Zato što nakon hiljadu godina, Britanci to i dalje žele, zaključio je Parsons.

U subotu, 6. maja, biće održana ceremonija krunisanja kralja Čarsla Treći koji je na tom mestu nasledio svoju majku kraljicu Elizabetu Drugu nakon njene smrti prošle godine.

Autor: