AKTUELNO

Poseta predsednika Kine Si Đinpinga Rusiji i njegov sastanak u Moskvi sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom centralna je vest svih medija.

Direktor Borbe Andrija Jorgić kaže da su posetu malo pokušali da destabilizuju, jer su rekli da ga Putin nije dočekao na aerodromu, već ministar turizma.

Foto: TV Pink Printscreen

- Međutim, protokol je nalagao tako. To je čak, mislim i nebitna stvar u svemu. Bitno da je predsednik Si otišao kod Putina da pošalje jednu poruku. Naravno da je onaj plan koji je Si imao, odnosno Kina vezan za mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije bio vrlo bitan i mislim da će to sada da dođe opet u prvi plan - smatra Jorgić i dodaje: - A ono što je najbitnije, mislim da će najviše pričati o finansijskom delu, energentima. Da će Kina da se, naravno kao jedan veliki partner i kao budući kupac kompletnog ruskog gasa i nafte još podvući tu crtu. Naravno da je Kina zajedno sa Rusijom faktor stabilnosti u tom delu sveta i nekako se Rusija sama okreće prema prema istoku. Pa čak imamo i u šahu gde je recimo ruska federacija napustila evropsku i priključila se toj azijskoj konferenciji. Tako da je to negde prouzrokovalo da deo šahista iz ruske federacije traži neke druge federacije ovde po Evropi. Mislim da to, recimo nije dobar potez, ali svakako svakako će zajedno sa Kinom - rekao je Jorgić.

Da li je Si Điping doneo pomoć Vladimiru Putinu?, na to pitanje direktor Eko medije Duško Vukajlović odgovara da je veoma zanimljiva poseta Putinu.

- Ona dolazi u trenutku kada je protiv Putina podignuta optužnica, naravno da nema pravno utemeljenje. Ono što smo čuli na aerodromu Si je prvo rekao da Kina čvrsto stoji uz Rusiju i ruskog predsednika u odbrani svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu... Da su Kina i Rusija tu u odbrani multipolarnog sveta. Ovom posetom je učvšćena saradnja i Si je poslao jasnu poruku zapadu da ga ne zanima šta pričaju ni u Vašingtonu, ni u Briselu, ni bilo gde. Da on vodi svoju politiku, politiku svoje zemlje Kine koja tu vidi Rusiju kao najčvršćeg partnera u borbi za, kako oni kažu, svet zasnovan na međunarodnom pravu - istakao ej Vukajlović i dodao:

- Veoma jaka poruka, poruka podrške Rusiji i poruka zapadu da ne treba da računaju da su uplašili Kinu ili bilo koga drugog. Mislim da će još neke zemlje koje su bile na klackalici da se povedu za kineskim primerom. Svet ulazi u neku novu širu krizu. Vidim najave da bi čak moglo doći do oružanog sukoba, koji se dugo pominje, na Pacifiku između Kine i SAD.

Foto: TV Pink Printscreen

Vukajlović ističe daje zanimljiva poruka i Putina, posle sastanka koji je trajao četiri i po sat, a koji je rekao da podržava sve što je čuo od Si Đinpinga uključujući i mirovni inicijativu.

- Putin samim tim šalje poruku da želi mir, da želi dogovor, da želi pregovore, ali samim tim što je stavljen na optužnicu da ne postoji mogućnost da on pregovara, odnosno da dođe do pregovora. Nekom odgovara da taj rat u Ukrajini što duže traje. Da li do poslednjeg Ukrajinca ili doi čega ne znam, ali ne piše nam se lepo u periodu koji je pred nama - rekao je Vukajlović.