AKTUELNO

Adolf Hitler, nacistički vođa Nemačke, počinio je samoubistvo u svojoj sobi u bunkeru u Berlinu 30. aprila 1945. godine, dok su se sovjetske snage približavale gradu. Hitler je bio okružen nekoliko svojih najbližih suradnika i osobljem, uključujući i njegovog telohranitelja, Rohus Miš.

Prema Mišovim memoarima "Poslednji svedok: Memoari Hitlerovog telohranitelja", Hitler se poslednjih dana pre smrti osećao paranoično i neizvesno u pogledu budućnosti Nemačke. Miš opisuje kako je Hitler gubio veru u pobedu i postajao sve više sklon samosažaljenju i depresiji. Hitler je takođe bio pod jakim uticajem droga, uključujući amfetamine, koji su mu pomagali da ostane budan i aktivniji u svojim odlukama.

Prema Mišovim memoarima, dan smrti je započeo uobičajenim jutarnjim sastankom sa vojnim i političkim savetnicima. Hitler je zatim održao svoj poslednji govor, u kojem je pozvao Nemce da nastave borbu do posljednjeg daha. Nakon toga, Hitler se povukao u svoju privatnu sobu sa svojom dugogodišnjom partnerkom Evom Braun.

Miš opisuje kako je u vreme kada su sovjetske snage počele prodor u bunker, Hitler tražio od svog osoblja da unište sve dokumente i da spale njegovo telo nakon njegove smrti. Prema Mišu, Hitler je do kraja verovao da će uspeti u svom planu da osigura svoje telo nakon smrti i da će se u budućnosti ponovno vratiti na čelo Nemačke.

Miš je jedan od retkih prežielih svedoka posljednjih trenutaka Hitlerovog života, a njegova knjiga pruža zanimljiv uvid u psihološko stanje i konačne trenutke nacističkog vođe.

Prema Mišovim memoarima, nakon što su se sovjetske snage približile dovoljno blizu, Hitler je dao naredbu za samoubistvo. Prema Mišovom opisu, Hitler je bio miran i odlučan dok je uzimao cijanid. Nakon što je ubio sebe, Miš i drugi saradnici spalili su tela Hitlera i njegove partnerke u dvorištu bunkera kako bi sprečili da padnu u ruke neprijateljskih snaga.

Miš je nakon toga proveo nekoliko godina u zatočeništvu u Sovjetskom Savezu, pre nego što je pušten na slobodu. Kasnije se vratio u Nemačku i započeo karijeru kao građevinski radnik. Njegovi memoari "Poslednji svedok: Memoari Hitlerovog telohranitelja" objavljeni su 2008. godine i pružaju vredan uvid u posljednje dane Hitlerovog života i atmosferu u bunkeru u Berlinu.

Hitlerov samoubistvo označilo je kraj Drugog svetskog rata u Evropi, a Nemačka je bila podeljena između saveznika na istočnu i zapadnu zonu uticaja. Hitlerova ideologija nacizma ostavila je dubok trag u svetskoj istoriji, a njegovo ime postalo je sinonim za zlo i tiraniju.