AKTUELNO

Sergej Lavrov na današnji dan 2004. godine imenovan je za ministra inostranih poslova Ruske Federacije.

Pre toga, Lavrov je bio dugogodišnji diplomat i službenik u ministarstvu inostranih poslova, kao i ambasador Rusije u UN-u od 1994. do 2004. godine.

Lavrov je bio aktivan u rešavanju brojnih međunarodnih pitanja, uključujući i sukob na Kosovu i NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.

Tokom Lavrovog mandata kao ministra inostranih poslova, Rusija je bila uključena u brojne međunarodne krize i konflikte, uključujući i sukob u Siriji, aneksiju Krima 2014. godine i krizu u Ukrajini. Lavrov je zagovarao pristup dijaloga i pregovora u rešavanju ovih pitanja, često se sukobljavajući sa Zapadom oko pitanja međunarodnih sankcija i prava na samoopredeljenje.

Foto: Tanjug AP/Darko Vojinović

Lavrov je takođe bio uključen u pregovore o nuklearnom programu Irana, koji su doveli do istorijskog sporazuma između Irana i svetskih sila 2015. godine. Takođe je igrao važnu ulogu u dijalogu između Rusije i SAD-a o nuklearnom razoružanju i drugim pitanjima od međunarodnog značaja.

Sergej Lavrov je poznat po svojoj oštroj retorici i neustrašivosti u odbrani ruskih interesa. On je takođe poznat kao stručnjak za međunarodno pravo i diplomatske procese. Lavrov je ostao ministar inostranih poslova i nakon promene predsednika u Rusiji 2012. godine, kada je Vladimir Putin ponovo postao predsednik, a u 2021. godini i dalje obavlja tu funkciju.

Kao ministar inostranih poslova Rusije, Lavrov je ostao jedan od ključnih igrača u međunarodnoj politici, snažno zagovarajući interese Rusije i održavajući aktivne veze sa drugim velikim silama.