AKTUELNO

Snežna oluja "ledeni armagedon", koja je tokom prethodnih meseci paralisala Sjedinjene Države i Kanadu, sada stiže u i Evropu. Prva na udaru je Velika Britanija, u kojoj su temperature tokom proteklih dana u ozbiljnom padu, a procenjuje se da će da će u naredna dva dana pasti rekordne količine snega.

Naime, državni hidrometeorološki zavod Velike Britanije najavio je da se očekuje da na teritoriji ostrvske države padne više od 38 centimetara snega.

Više od 100 škola širom Velsa je zatvoreno već sada, a otkazano je najmanje 27 letova sa aerodroma u Bristolu.

Zbog toga su izdata upozorenja za dalje moguće izmene u drumskom i vazdušnom saobraćaju, a očekuje se i da neki ruralni krajevi ostanu bez struje.

Prognozira se da će najgore proći centralna Engleska, u kojoj se očekuje da građani ostanu bez interneta i svih ostalih kanala komunikacije.

Skaj njuz piše da meteorolozi predviđaju da bi u Jorkširu na severu Engleske sneg mogao da pada i 31 sat bez prestanka.

Temperatura izmerena u utorak uveče, u selu Kinbrejs na severu Škotske u utorak uveče, kada je izmereno -15,4 stepeni Celzijusa, najniža je ovogodišnja, a očekuje se da će nastaviti da pada.

I dok na jugu Engleske pada sneg kao posledica hladnog fronta, na obali Severnog mora, tj. na istoku Engleske očekuje se „morski efekat snega“. On nastaje tako što ledena vazdušna masa premeštanjem preko toplije površine Severnog mora postane bogata vodenom parom i donese sneg engleskoj obali Severnog mora. Na ovom području očekuje se od dva do pet centimetara snega.

Foto: Tanjug AP/Joseph Cooke/The Buffalo News via AP

Ovim povodom se oglasila i portparolka engleskog hidrometeorološkog zavoda Nikol Maksej koja je rekla da se Engleskoj sa severa približava „arktički morski vazduh“ i da je on taj koji će prouzrokovati snežno nevreme koje će do kraja nedelje proširiti na teritoriju cele zemlje.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije izdala je upozorenje o hladnom vremenu trećeg nivoa, što znači da će biti kontaktirani ranjivi i visokorizični ljudi, a zdravstvene službe očekuju naglo povećanje potražnje za negom.

Savetuju zagrevanje domova na najmanje 18 stepeni Celzijusa, posebno za one koji su nepokretni, imaju dugotrajnu bolest ili su stariji od 65 godina.

Zbog toga su, dve elektrane na ugalj ponovo su počele da proizvode struju, iako su prestale sa radom pre svega nekoliko dana.

Foto: Tanjug/FOTO STA/ BOŠTJAN PODLOGAR

Ono što posebno zabrinjava jeste to što meteorolozi nisu sigurni u procenama i ne mogu da garantuju da se ovaj ledeni talas neće proširiti na ostatak Evrope. Takođe, zahlađenje sa snegom iz Britanije i Skandinavije već se proširilo i do severa Nemačke i Poljske, a uz obilni sneg temperature su opale ispod nula stepeni.

Inače, „arktički morski vazduh“, koji je sada stigao u Britaniji, u decembru je „posetio“ SAD. Tamošnji meteorolozi su ovoj snežnoj oluji dali naziv koji verno dočarava njenu razornu moć – „ciklon bomba“.

Autor: