AKTUELNO

U sinoćnom čeonom sudaru dva voza u Grčkoj kod grada Larisa poginulo je najmanje 38 ljudi, a pojedini grčki mediji navode da su 42 osobe stradale, dok je 130 povređeno, zbog čega je u Grčkoj je proglašena trodnevna nacionalna žalost, prenosi grčki Ekatemerini.

Ministar infrastrukture i saobraćaja Kostas Karamanlis zbog ovoga je podneo ostavku.

Od ukupnog broja povređenih, 66 je zadržano na bolničkom lečenju, a šest osoba se nalazi na intenzivnoj nezi. Veliki broj putnika i stradalih su bili univerzitetski studenti, precizira Ekatimerini.

Grčki ministar za infrastrukturu i saobraćaj Kostas Karamanlis podneo je danas ostavku i istakao da preuzima odgovornost za ''dugogodišnje neuspehe da se popravi stanje na železnicama''.

Dodao da je podnošenje ostavke njegova dužnost i ''najmanje što je mogao da učini da oda počast žrtvama''. On je naveo da, kada se desi nešto tako tragično, nije moguće nastaviti kao da se ništa nije dogodilo.

''U ove tri i po godine uložili smo sve napore da poboljšamo stanje. Nažalost, napori nisu bili dovoljni da se spreči ovakva nesreća. I ovo je veoma teško za sve nas i za mene lično'', rekao je Karamanlis.

Kako je javio BBC, šef stanice u Larisi je priveden i osumnjičen za ubistvo iz nehata. Policija tvrdi da je 59-godišnjak takođe optužen za nanošenje teških telesnih povreda iz nehata. Šef stanice, koji je zadužen za signalizaciju, negira bilo kakvu grešku i za nesreću je okrivio mogući tehnički kvar.

Istražitelji pokušavaju da otkriju zašto su dva voza bila na istom koloseku kada su se sudarula u blizini Larise.

Autor: