AKTUELNO

U sudaru dva voza u Grčkoj najmanje 38 osoba izgubilo je život, a lekari kažu da nekoliko žrtava nisu ni mogli da identifikuju, jer su tela unakažena.

Tela žrtava prebačena su na odeljenje forenzike u Larisi, a lekari kažu da su prizori strašni.

Rubini Leontari, direktor odeljenja forenzike i njegove kolege trenutno su u glavnoj bolnici u Larisi.

"Ovo je strašna tragedija. U procesu smo identifikacije stradalih u sudaru vozova kod Tempe. To je bolan proces, koji iziskuje vreme. Neverovatno je to što se dogodilo", priča Leontari.

On kaže da njegov tim čini sve da ubrza posao, ali strahuje da će broj žrtava nastaviti da raste.

Foto: Tanjug AP/Vaggelis Kousioras

"Sve vreme smo na vezi sa Ministarstvom pravde, u kontaktu smo sa bolnicom, nadležnima u ministarstvu zdravlja, policajcima koji zajedno sa nama rade na ovom tragičnom zadatku identifikacije. Veoma je teško nekad identifikovati jer su neka tela u veoma veoma lošem stranju. Biće nam potrebni sati i sati, a tela, nažalost i dalje pristižu. Ovo je bolno i za porodice i za nas. Počeli smo sa obdukcijama i radimo na tome da uradimo sve što pre kako bi porodice mogle da preuzme tela svojih najmilijih", rekao je Leontari.

Leontari kaže da je sedam tela iskasapljeno i uništeno do granice neprepoznatljivosti.

"Najteže je kada članovi porodice dođu da identifikuju telo", rekao je on.

Ističe da među žrtvama nema dece, ali dodaje da su stradali uglavnom mladi ljudi, studenti.

"U nekim slučajevima moraćemo da sačekamo DNK, kako bismo identifikovali osobu", naveo je doktor.

Podsetimo, do sudara putničkog i teretnog voza došle je u utorak nešto posle 23 časa. Prema prvim informacijama, u putničkom vozu bilo je oko 350 putnika i 20 članova posade. U toku je istraga kako bi se ustanovilo kako su dva voza, koja su išla u različitim pravcima, završili na istoj pruzi.

Autor: