AKTUELNO

Spasilački tim iz Srpske dao je sve od sebe da iz ruševina zemljotresom poharane Turske izbavi što veći broj preživelih.

Suočavali su se sa svim vrstama strahota tokom svoje misije, ali i osećali neopisivu sreću kada su preživele izvlačili iz gomila zgužvanog gvožđa i usitnjenog betona.

Za naše spasioce, koji su bili stacionirani u kampu u Kahramanmarašu, najveća sreća bila je kada su 12. februara živu i zdravu spasili desetogodišnju devojčicu Irmak Bajrak.

Bio je to izuzetno emotivan trenutak za sve prisutne, odnosno najveća nagrada koju su spasioci iz Srpske mogli dobiti za ovaj zadatak.

Podsetimo, tim od 22 spasioca Republičke uprave civilne zaštite boravio je u ovoj pokrajini od 8. do 16. februara, a osmoro njihovih kolega ovde je pružalo logističku podršku.

- Najradosniji trenutak u našoj spasilačkoj misiji u Turskoj bilo je spasavanje Irman. Kada joj se zgrada srušila, ona je praktično pala sa drugog sprata u podrum. Verovatnoća da se ona spase bila je zaista mala - rekao je za Srpskainfo Nenad Jovanović, član Odeljenja za civilnu zaštitu Bijeljina i član specijalizovanog tima za spasavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite.

Ipak, naši hrabri spasioci uspeli su u ovom podvigu, u čemu im je u velikoj meri pomogao Tora, pas tragač banjalučke Gorske službe spasavanja.

- Maloj Irmani stradali su majka, otac i brat. Pas je nanjušio majčin leš i dao znak, a kada smo se približili, začuli smo glas. Na našu sreću, devojčica je bila živa. Praktično, život joj je spasao leš njene majke – objašnjava Jovanović.

On dodaje da je Tora bio najangažovaniji član spasilačke ekipe Srpske.

- Jednom prilikom je došla do ruševina i na osam mesta dala znak da su ispod njih zakopana tela. I zaista, tela su nađena gde god je obeležila. Kasnije su iz jedne ruševine uklonjena dva psa ruskog tima, kako bi se dalo prednost Tori u potrazi. U Turskoj je i staklom povredila šapu, pa joj se rana inficirala. A kada smo je odvezli kod lokalnog veterinara, on joj je besplatno sanirao povredu – naglašava Jovanović.

Zbog svoje efikasnosti i vrednosti, Tora je privukla pažnju na svim lokacijama gde su se nalazili spaseni preživeli, a pohvaljena je i od turske Agencije za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD).

Autor: