AKTUELNO

Žena koju je tim nemačkih spasilaca izvukao iz ruševina 100 sati posle razornog zemljotresa u Kirhanu u Turskoj, umrla je danas od posledica povreda, javila je nemačka nevladina organizacija.

"Zejnep je umrla noćas. Ona je spasena juče iz svoje srušene kuće više od 100 sati posle razornog zemljotresa", napisala je u Tviter poruci nevladina organizacija "ISAR Germany".

"Naš tim je u šoku i rastužen", navela je ta nevladin organizacija specijalizovana za pomoć žrtvama prirodnih katastrofa.

Spasenu 40-godišnju ženu odmah su u petak preuzeli lekari.

Nemački spasioci su juče objasnili da su uspeli dok je još bila zatrpana da joj doture vodu i sok preko slamčice. Oni su održavali kontakt sa njom više dana zahvaljujući jednom malom otvoru.

"Spasavanje je bilo vrlo komplikovano zato što je bilo vrlo tesno", rekao je u petak za Frans pres portparol nevladine organizacije Stefan Hajne i opisao da se radilo na razbijanju kamena centimetar po centimetar.

Ona je, dodao je, vrlo dugo ležala na stomaku tik pored svojih stradalih rodjaka.

Ta žrtva izdržala je duže od 72 sata koji su po stručnjacima, presudni za pronalaženje preživelih pod ruševinama.

Više od 90 odsto preživelih u zemljotresima bude spaseno u prva tri dana posle katastrofe. Taj period može i znatno da varira u zavisnosti od vremena, učestalosti naknadnih potresa i brzine dolaska pomoći.

Po najnovijim zvaničnim podacima u zemljotresu magnitude 7,8 koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju stradalo je najmanje 24.490 ljudi, od kojih 20.937 u Turskoj i 3.553 u Siriji.

#Turska