AKTUELNO

Broj žrtava razornog zemljotresa koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju premašio je 24.000, saopštile su tamošnje vlasti.

Turska Uprava za vanredne situacije saopštila je jutros da je broj žrtava zemljotresa u Turskoj porastao na 20.665, dok su vlasti u Siriji navele da su u toj zemlji život izgubile 3.553 osobe, prenosi CNN.

Kako je navela turska uprava, iz dela zemlje koji u ponedeljak pogodio zemljotres, evakuisano je skoro 93.000 osoba, javlja Rojters.

U akcijama spasavanja i pomoći povređenima angažovano je 166.000 pripadnika stručnog osoblja.

Nakon prvog zemljotresa u ponedeljak, jačine 7,9 stepeni, koji je pogodio jugoistok Turske i sever Sirije, zabeležen je još 1.891 naknadni potres.

Iako je prošlo više od pet dana od prvog i najjačeg udara, nade za preživele i dalje ima. To pokazuje slučaj tinejdžera (16) koji je izvučen živ iz ruševina zgrade u turskom gradu Кahramanmarasu 119 sati nakon što je razorni zemljotres pogodio zemlju i Siriju.

U dramatičnim scenama prikazanim uživo na CNN filijali CNN Turk, Кamil Can je izvučen na površinu sa osmehom na licu. Činilo se da je u dobrom stanju. Spasioci su rekli da su bili pozvani da pretraže lokaciju nakon što su čuli njegov glas ispod olupine. Кamilu su na nosilima odneli rođacima koji su ga čekali i ljubili.

Tinejdžer je nosio dres turskog fudbalskog kluba Fenerbahče. Кlub mu je poslao dirljivu poruku.

Foto: Tanjug AP/Khalil Hamra

- Večeras u 119. satu imamo suze u očima, ponovo verujemo u čuda! Još mnogo utakmica je pred nama, čekamo te Кamil! - poručili su.

#Turska

#Zemljotres