AKTUELNO

Tvit holandskog geologa, koji predviđa da će jak zemljotres pogoditi Tursku i Siriju tri dana pre katastrofe, postao je viralan na društvenim mrežama.

Geolog i istraživač zemljotresa Frenk Hugerbits navodno je predvideo zemljotres do detalja, uključujući jačinu i zemlje koje će biti pogođene.

On je u tvitu u petak, 3. februara, upozorio da će "pre ili kasnije doći do zemljotresa jačine 7,5 u ovom regionu (južna centralna Turska, Jordan, Sirija, Liban)".

Hugerbitsov tvit je napisan tačno tri dana pre prirodne katastrofe koja je zadesila Tursku i Siriju, a u njemu se osvrnuo i na druge zemlje koje su osetile udare zemljotresa.

U zoru, u ponedeljak, zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale je pogodio region Turske i Sirije. Jordan, Liban, Egipat i Irak saopštili su da su pogođeni naknadnim potresima.

Holandski geolog izrazio je žaljenje i saosećanje sa onima koji su pogođeni zemljotresom. U prvom tvitu nakon incidenta napisao je: "Moje srce je sa svima koji su bili pogođeni velikim zemljotresom u centralnoj Turskoj".

- Кao što sam ranije pomenuo, ovo će se dogoditi pre ili kasnije u ovom regionu, slično godinama 115. i 526. Ovim zemljotresima uvek prethodi kritična planetarna geometrija, kao što je bilo i 4. i 5. februara - objasnio je.

Hugerbits je upozorio na naknadne potrese i rekao: "Pazite na dodatnu snažnu seizmičku aktivnost u centralnoj Turskoj i susednim oblastima. Potresi obično traju neko vreme nakon velikog zemljotresa".

Foto: Tanjug AP/Ghaith Alsayed

Zemljotres je odneo živote najmanje 11.000 Turaka i Sirijaca, a desetine hiljade drugih povređeno. Turske vlasti su podigle status pripravnosti na četvrti nivo, što uključuje i zahtev za međunarodnu pomoć.

Prema Hugerbitsovoj biografiji na Tviteru, on je istraživač sa Geometrijskog istraživanja solarnog sistema (SSGS), koji sebe opisuje kao istraživački institut koji posmatra geometriju nebeskih tela i njihovu povezanost sa seizmičkom aktivnošću.

U prošlosti, Hugerbits je opisan kao amaterski "entuzijasta" i "mistik zemljotresa" koji veruje da kretanje planeta u našem solarnom sistemu može da nam pomogne da predvidimo zemljotrese. Кao odgovor kritičarima, Hugerbuts je priznao da postoji "mnogo otpora unutar naučne zajednice u vezi sa uticajem planeta i Meseca" na seizmičku aktivnost na Zemlji.

Nakon što se njegova početna "prognoza" munjevitom brzinom proširila planetom, on se ponovo oglasio, doduše na Fejsbuku, najavljujući nove snažne seizmičke akivnosti narednih dana.

- Najverovatnije oko 8. februara, najverovatnije magnitude 6. Postoji mala mogućnost većeg seizmološkog događaja. Naknadni potresi nastaviće se u centralnoj Turskoj i mogli bi da dostignu magnitudu od 5 do 6 - napisao je.

Кao i prvi tvit, i ovo je izazvalo pravu medijsku buru širom sveta, ali i reakcije u naučnoj zajednici, pa je Evromediteranski seizmološki centar (EMSC) ubrzo odbacio tvrdnje o mogućnosti predviđanja zemljotresa.

- Jugoistočna Turska, na složenom sistemu istočnoanadolskog raseda gde se spajaju Arapska i Anadolska ploča, područje je izražene seizmičke aktivnosti. Pomeranje Arapske ploče je približno severno, a pomeranja su oko 20 milimetara godišnje. Na ovom rasedu u različitim segmentima u poslednjih dvesta godina, uglavnom u severoistočnom delu raseda, dešavali su se jaki zemljotresi jačine oko 7,0 stepeni - navedeno je.

Foto: Tanjug AP/Ghaith Alsayed

Iva Dasović, docentkinja na Geofizičkom odseku Prirodo-matematičkog fakulteta u Zagrebu, rekla je za "Jutarnji list" da svaki seizmolog zna da se u tom predelu može desiti snažan zemljotres.

- U jugozapadnom delu raseda, gde je epicentar glavnog zemljotresa, jaki zemljotresi magnitude 7,5 i 7,1 dogodili su se 1513. i 1822. godine. Svaki geolog i seizmolog koji uopšte poznaje tu oblast zna da se tamo može desiti veoma jak zemljotres: pre ili kasnije! A upravo je to objavljeno 3. februara: 'Pre ili kasnije!' - rekla je.

Nijedan naučnik "nikada nije predvideo veliki zemljotres", kaže Geološki zavod SAD.

- To nije prvi slučaj da je neko privukao pažnju dajući "predviđanja" za koja bi se moglo činiti da su potvrđena. To je slučaj kao sa pokvarenim satom koji dva puta dnevno pokazuje tačno vreme - Suzan Haf, seizmolog u Programu za opasnost od zemljotresa pri USGS-u.

Srpska seizmološkinja Slavica Radovanović je za "Juronjuz" rekla da se na tvit Holanđanina "ne treba obazirati".

- Ja sam videla u svom dugom seizmološkom stažu mnogo prognozera, nekada su slučajno pogađali. Međutim, što se tiče planeta - one sigurno imaju uticaj svojim gravitacionim položajima, ali kako da objasnite to što na severu Evrope nema zemljotresa. Je l' na Poljsku, na primer Merkur, Sunce i Venera ne deluju na isti način? Da bi se dogodili zemljotresi, neophodno je postojanje preduslova, odnosno aktivnih raseda i onda će se na njima sigurno u zavisnosti od veoma velikog broja parametara dogoditi zemljotresi. Ne treba se mnogo obazirati na takve prognoze - ističe.