AKTUELNO

Starački dom u Ajovi kažnjen je sa 10.000 dolara nakon što su u pogrebnom poduzeću otkrili da je žena koja im je poslata u vreći još uvek živa.

Odeljenje za inspekcije i žalbe u saveznoj državi Ajova je potvrdilo da je 66-godišnja žena 3. januara proglašena mrtvom u staračkom domu Glen Oaks u Urbandejlu koji se brine o obolelima od Alchajmerove bolesti.

Žena, čije ime nije objavljeno, imala je ranu demenciju, anksioznost i depresiju. Stavljena je u vreću za telo s patentnim zatvaračem i odvedena u pogrebno poduzeće, gde su radnici ustanovili da diše i pozvali hitnu pomoć.

Odvedena je u bolnicu, gde je disala, ali nije reagovala na pozive, piše Sky News.

Žena je na kraju ponovo vraćena u starački dom, gde je i umrla 5. januara. Članica osoblja Glen Oaksa koja je radila 12-satnu smenu i bila u timu koji je brinuo o ženi je rekla istražiteljima da je 3. januara prijavila medicinskoj sestri da žena ne diše i nema puls. Medicinska sestra takođe nije mogla da pronađe puls i potvrdila je da žena ne diše.

Žena je proglašena mrtvom oko 6:30 ujutro po lokalnom vremenu, otprilike 90 minuta nakon što je članica osoblja prvi put prijavila da žena ne daje znakove života. Radnik pogrebnog poduzeća i druga medicinska sestra koji su ženu stavili u vreću za telo i vozilo pogrebnog poduzeća oko sat vremena kasnije takođe nisu pronašli znakove života.

Lisa Istmen, izvršna direktorka staračkog doma Glen Oaks, u saopštenju je navela da centar duboko brine o svojim štićenicima te da je i dalje predan pružanju nege osobama koje su pri kraju životnog puta. Iz policijske uprave su objavili da ne planiraju da podnesu krivične prijave zbog ovog slučaja.

Autor: