AKTUELNO

Kada bi zidovi imali uši i oči, kaže stara narodna. To je možda još očiglednije kada su u pitanju zidovi operacionih sala jer bi oni sigurno bi imali da ispričaju mnoge srećne priče, opišu lekarske podvige, ali i posvedoče nekim tužnim i tragičnim ishodima.

Ipak, nekad se dese situacije koje ne mogu da se predvide, a tiču se, najblaže rečeno, bizarnih reakcija i postupaka pacijenata u stanju svesti, ili pak ošamućenosti usled anestezije.

Jedan video postao je viralan na društvenim mrežama, a kako i ne bi, kad prikazuje kako jedan pacijent, iako je na operacionom stolu, dodiruje i stiska za zadnjicu doktorki koja obavlja hirurški zahvat.

Neko je sve to snimio, pa možemo primetiti da doktorki uopšte nije prijao ovaj postupak mladića Kolje, već da se preneraženo okrenula i pogledala u anesteziologa, koji je samo podigao palac u znak potvrde da je pacijent još budan.


U komentarima ispod je moglo da se sazna da ovo nije bila neka vanredna situacija, već da se često dešava da pacijenti refleksno, ili pod izgovorom refleksne radnje, malo "spopadnu" doktore, doktorke ili anesteziologe.

"Da li vam se ovo nesto desilo u sali? Kako bih vam rekla - da", stoji u opisu videa, a onda su oni hrabri ispričali kako su bili "u koži" pacijenta sa "uslovnim refleksom" hvatanja za gluteus.

"I meni se dogodilo kad mi je doktorka vadila kateter, em mi se dig'o, em sam je uhvatio za gu*u od boli", "Ovo me nekako podsetilo kad sam imao 23 godine, pred operaciju su me klistirale dve sestre od 22", pisalo je u nekim od komentara.

Zbog nekontrolisanih radnji i pokreta ni doktori nisu pošteđeni nepotrebnih bliskih kontakata sa pacijentima na operacionom stolu pod dejstvom anestetika, ali kao što je neko zaključio - iskustva su razna, važno je da su uspomene lepe.

Autor: