AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi nacrt zakona o raskidu međunarodnih sporazuma Saveta Evrope, koji se odnose na Rusiju.

Kako Ria Novosti navode, u bazi podataka Državne dume Rusije registrovan je nacrt zakona o prestanku važenja međunarodnih ugovora SE koje je podneo Putin u kojem predlaže se da se raskine ukupno 21 sporazum.

- U vezi sa prestankom članstva Rusije u Savetu Evrope smatra se da su od 16. marta 2022. godine prestali za Rusiju da važe sledeći međunarodni sporazumi: Povelja Saveta Evrope od 5. maja 1949. godine, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda od 4. novembra 1950. godine, Opšti sporazum o imunitetima i privilegijama, Evropska konvencija o suzbijanju terorizma od 27. januara 1977. godine, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi i Evropska socijalna povelja - navodi se u dokumentu na sajtu Državne dume.

Moskva je 15. marta objavila zvaničnu notu o povlačenju iz Saveta Evrope i Evropske konvencije o ljudskim pravima naglasivši da će ispunjavati odluke Evropskog suda o ljudskim pravima ukoliko budu u skladu sa Ustavom Rusije.

Kasnije tog dana Parlamentarna skupština SE jednoglasno je usvojila rezoluciju kojom je obavestila Komitet ministara da Moskva ne može biti član Saveta, a sledećeg dana Komitet ministara usvojio je odluku da Rusija prestaje da bude član te organizacije od 16. marta.

Autor: