AKTUELNO

Italijanska policija saopštila je danas da je u spektakularnoj akciji karabinjera i specijalne jednice GIS uhapšen Mateo Mesina Denara zvani Dijabolik, koji je 30 godina bio u bekstvu.

Denara je uhapšen u jednoj privatnoj klinici. Istragom koja je dovela do hapšenja mafijaškog bosa Kastelvetrana koordinirali su tužilac iz Palerma Mauricio de Lusija i zamenik tužioca Paolo Gvido, saopštila je italijanska novinska agencija ANSA.

Mateo Mesina Denaro bi bio uhapšen u privatnoj klinici La Madalena u Palermu.

Mateo Mesina Denaro je otišao u privatnu kliniku gde je uhapšen „da bi prošao terapiju“, saopštio je komandant karabinjera Paskvale Anđelosanto nakon hapšenja šefa koji su izvršili pripadnici specijalne grupe zajedno sa GIS-om i teritorijalnim komandama

Ko je Mateo Mesina Denara

Mateo Mesina Denara je sin starog mafijaškog bosa Kastelvetrana Čičia, istorijskog saveznika Totoa Riine Korleonesija.

Foto: Twitter.com/EHA News

Mateo Mesina Denaro bio je u bekstvu od leta 1993. godine, kada je u pismu napisanom njegovoj tadašnjoj devojci, Anđeli, nakon mafijaškog masakai u Rimu, Milanu i Firenci, najavili su početak njegovog života kao Skerlet Pimpernel.

„Čućete za mene – pisao joj je, nagoveštavajući da je svestan da će njegovo ime ubrzo biti povezano sa ozbiljnim krvoprolićem – slikaće me kao đavola, ali sve su to laži”.

Šef mafije iz Trapanija osuđen je na doživotni zatvor za desetine ubistava, uključujući i ubistvo malog Đuzepea Di Matea, sina Pentita zadavljenog i rastvorenog u kiselini posle skoro dve godine zatočeništva, za masakre iz '92, koji su koštali života sudije Falkonea i Borselina, i za napade 1993. u Milanu, Firenci i Rimu.

Mesina Denaro je bila poslednja "prva veličina" šefa mafije.

U njegovom hapšenje tokom godina učestvovale su stotine policajaca.

Danas je hvatanjem, okončano njegovo decenijsko bekstvo.

Rekordan begunac poput onog njegovih vernih saveznika Tota Riine, koji je izbegao lisice na 23 godine, i Bernanda Provencana, koji je uspeo da izbegne zatvor 38 godina.

#Dijabolik

#Hapšenje

#MATEO MESINA DENARA