AKTUELNO

- Potvrđeno je da će poseta premijera SAD trajati od 7. novembra do 11. novembra - rekli su danas izvori iz turske vlade.

Turski premijer Binali Jildirim krenuće u utorak u četrvorodnevnu posetu SAD, saopštili su zvaničnici, u vreme kada su veze između dve države NATO saveznice poljuljane.

Odnosi između ove dve države su oslabili nakon neuspelog vojnog puča u Turskoj za koji zvanična Ankara krivi pristalice imama Fetulaha Gulena kog vidi kao glavnog organizatora, a koji se sada nalazi u SAD, kao i zbog različitih stavova povodom građanskog rata u Siriji.

Kako podseća agencija, tenzije su porasle i zbog hapšenja službenika konzulata SAD u Istanbulu zbog navodne veze sa Gulenom. Taj službenik je tada optužen za špijunažu i za pokušaj rušenja vlade predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Kao odgovor na to, ambasador SAD je 8. oktobra objavio odluku o suspenziji najvećeg dela aktivnosti od izdavanja viza u Turskoj, na šta je Ankara odgovorila sličnim merama.

Pročitajte još: Predstavnici Fejsbuka, Tvitera i Gugla pred Senatom o slučaju Rusija-SAD: Sva trojica dala IDENTIČAN odgovor!

#Binali Jildrim

#Poseta

#SAD

'