AKTUELNO

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odobrila je danas rezoluciju u kojoj se navodi da Rusija mora da plati Ukrajini ratnu odštetu i da je Moskva odgovorna za invaziju na Ukrajinu, navodi RIA Novosti.

Rezoluciju su podržale 94 članice, protiv je bilo 14, a još 73 članice UN su bile uzdržane. Sednicu GS UN su inicirali Kanada, Gvatemala, Holandija i Ukrajina.

U rezoluciji, se navodi se da Rusija mora da odgovara za kršenje međunarodnog prava u Ukrajini i protiv Ukrajine,i da Rusija "mora da snosi pravne posledice za sve svoje međunarodne protivpravne postupke, uključujući i isplatu obeštećenja za povrede i bilo kakvu štetu prouzrokovanu takvim radnjama.

Prema nacrtu rezolucije koji je podnet na razmatranje Generalnoj skupštini UN, ona „preporučuje svojim članicama da, u saradnji sa Ukrajinom, naprave registar štete, koji će služiti kao dokumentovani dokaz o navodnoj šteti, gubicima i povredama, nastalih kao rezultat međunarodno nezakonitih radnji Ruske Federacije u ili protiv Ukrajine.

Rusija se usprotivila usvajanju dokumenta, rekavši da nacrt rezolucije „ne izdržava pravnu kritiku” i da je „beznačajan pokušaj da se legalizuje ono što nije legalizovano sa stanovišta međunarodnog prava”.

Stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja rekao je na sastanku da zapadne zemlje nastoje da iskoriste suverena sredstva Ruske Federacije koje su blokirale kako bi nastavile isporuke i platile oružje koje je već dostavljeno Kijevu, i nazvao je ovo „očiglednom pljačkom“.

Zemlje koje su bile uzdržane ili glasale protiv rezolucije ukazivale su na potrebu dubljeg razmatranja ovakvih inicijativa, nesavršenosti njenog zakonskog okvira, kao i nepravdu prema drugima koji traže, a ne primaju nadoknadu za pretrpljenu štetu.

Autor: