AKTUELNO

U tragediji koja se juče dogodila u Istanbulu, kada je došlo do eksplozije u turističkoj zoni grada, povređena je jedna državljanka Srbije. Nju je pogodio geler u rame i prema poslednjim informacijama nakon itervencije lekara ona se oporavlja. Dešavanje u gradu na Bosforu udarna je vest kako kod nas tako i na svetskom nivou. Ovaj teroristički napad povezan je sa zabranjenom kurdskom radničkom strankom.

Aleksandar Gajević, novinar i publicista izjavio je gostujući na Pinku da je Turska već duže vreme u centru pažnje, kada je politička situacija u Evropi u pitanju.

- Taj sukob sa Kurdima nije novijeg datuma, rekao bi da on već dugo traje i da je ovo samo jedna od onih ekstremnih stvari koje povremeno eskaliraju između dva naroda - kaže Gajević i dodje:

- Naravno da je tragedija velika, svaki ljudski život kada se izgubi na ovaj način, strašno je i kada se tiče naše državljanke iz Niša koja je povređena u toj eksploziji - kaže on.

Foto: TV Pink Printscreen

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije rekao je da je Turska velika zemlja i sila sa jednom snažnom geopolitičkom pozicijom.

- Turska je nama prijateljska zemlja, naravno da postoji problem Kurda, postoji problem islamskog tereorizma, tamo je sada ogroman broj izbeglica, i to su sve stvari koje moraju da se uzmu u obzir kada se radi o jednom ovakvom pokušaju nanošenja štete i destabilizacije Turske - rekao je Vuković.

Kako je rekao, Turska je uspela da vodi nezavisnu i samostalnu politiku kada je u pitanju ukrajinska kriza i pored UN je postigla najviše uspeha da se krene ka nekakvom rešavanju ukrajinski-ruskog rata.

Sve su to aspekti, navodi Vuković, koji su mogli da dovedu do tereosrističkog napada u Turskoj.

#Aleksandar Gajević

#Nenad Vuković

#Turska