AKTUELNO

Više hiljada ljudi okupilo se u Madridu u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije. Demonstranti su se okupili na trgu Kolon, jedan dan pošto su katalonske regionalne vlasti proglasile nezavisnost tog španskog regiona.

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su juče nezavisnost tog regiona od Španije, a ubrzo potom je Senat Parlamenta Španije odobrio predlog da Vlada preduzme kontrolu nad Katalonijom, i uvođenje vanrednih mera u toj oblasti u skladu sa Članom 155 Ustava Španije.

Potpredsednici španske vlade Soraji Saens de Santamarija povereno je upravljanje Katalonijom nakon odluke centralne vlade u Madridu da uvode prinudnu upravu u Kataloniji, objavljeno je danas u španskom Službenom glasniku.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je sada smenio katalonskog lidera Karlesa Puđdamona, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao izbore u Kataloniji za 21. decembar.

Aktiviranje člana 155 Ustava znači uvođenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja regionalnih izbora.

#Protest

#Španija

'