AKTUELNO

Ispovest jedne korisnice Tvitera iz Srbije rasplakala je korisnike ove društvene mreže, dokazujući oš jednom veliku životnu istinu - majke su stubovi kuće i za svoju decu, u svakom trenutku, spremne su da žrtvuju sve, samo da njihovoj deci bude dobro, čak i onda kada je život jako i nepravedno surov prema njima.

Žena koja se na Tviteru potpisuje kao Mala Baka, podelila je životnu priču majke svoga oca, koja je bila sve samo ne laka i nažalost, završila se prerano, već u 57. godni života.

Ono od čega je svima zastala knedla u grlu jeste činjenica da je baka bila ostavljena od strane svog supruga, u trenutku kada je imala petoro male dece. U nemaštnini, ali čestitim radom, ona je uspela da on njih napravi prave, valjane ljude.


"Kad je deda ostavio babu sa petoro dece jedno drugom do uveta i oženio se sa nekom drugom dosta mlađom od njega, baba je teškom mukom očuvala decu koja su bila više gladna nego sita.

Do kraja života je nosila dedinu sliku u novčaniku i zvala svoje poznanice i sestre na kafu i kolače za Svetog Luku, dedinu slavu. Kad su otac i stričevi porasli, promenili su prezime iz očevog u babino devojačko Vučković. Niko od njih nije slavio očevu slavu, baba je umrla relativno mlada. Niko od njih odavno nije živ.

Brat je staru ikonu pre nekog vremena stavio na zid, i tog dana ide u crkvu da upali sveće za pokoj duše mrtvima i za zdravlje živima.", napisala je ona.

U komentarima su se oglasili oni koji su bili dirnuti pričom, sa željom da joj pruže podršku, ali bilo je i onih koje je interesovala sudbina njenog dede. Kako se ispostavilo, on nikada nije video nijedno svoje unuče.

"Taj deda se sa tom ženom odselio u susedni grad i nikada nije video nijedno unuče, petoro nas je bilo.", napisala je, da bi nakon toga dodatno ispričala sudbinu deke.

Kako je navela, on sa ženom kod koje je otišao nije imao dece. Koliko je njena baka bila velika žena, najbolje govori činjenica da je othranila i na put izvela sina dede iz prvog braka, koji se nakon što mu je supruga preminula, oženio njenom bakom.

"Iimao je jednog sina iz prvog braka, kao udovac oženio se mojom babom, ali je i njega ostavio s njom. On je bio vezan za maćehu, tj. moju babu i zvao je majkom, a ona ga nije odvajala od svoje dece. Bio je star oko godinu dana kada se baba udala za dedu. Posle je otišao u SAD.", napisala je.

Ono što je sve rastužilo, jeste da je baka preminula mlada. U trenutku smrti, imala je samo 57. godina.

"Znate, ja sam pre neki dan uzela 60, a baba je umrla u 57. Ali zadnjih nekoliko godina je imala demenciju, tako da iz moje perspektive jeste bila relativno mlada. Nadživela je ipak dedu 8 godina, ali je njegovu smrt teško podnela.", napisala je.

Ubrzo su usledile ispovesti drrugih tviteraša, koje su pokazale sa kolikim požrtvovanjem i odricanjem su bake i majke sa odricanjem negovale i podizale generacije dece, ostajući same, da li zbog druge žene ili prerane smrti partnera.

"Moja baka je bila trudna sa četvrtim detetom, kada je postala udovica. Svo četvoro je podigla i odškolovala. Malo je ko znao njeno pravo ime, ceo život svi smo je zvali Majkica. Kako njena deca, unuci i praunuci, tako i svi poznanici i komšije", napisao je jedan tviteraš.

Sledeći komentar je došao od strane devojke čija je baka imala tešku sudbinu, kakvu niko nikada ni neprijatelju ne bi poželeo.

"Sva sam se naježila čitajući tvoj tvit i kometare... Moja baka je rodila četvoro, svi su umrli pre nje, a ona je ostala do poslednjeg dana života jaka, na nogama i bistrog uma. Uvek sam se pitala baš to, odakle tolika snaga i volja za životom posle svega?", glasila je ova ispovest.

Sa koliko volje i snage su bake i majke išle kroz život, iako ih on nimalo nije mazio, vidi se iz ispovesti sledećeg tviteraša.

"Baba ljudina, imao sličnu. Sa 26 ostala udovica, troje dece, jedno joj umrlo na rukama. Keva pamti oca, jedva, najviše momenat kad je umro, ostavilo doživotan trag. Baba umrla 2015-e, petoro unučadi, dva praunuka. Ujak i keva pored nje imali su sve, pored obične kršne Crnogorke.", napisao je.

Gubitak dece i supruga, bio je deo porodične priče u još nekoliko ispovesti.

"Moja baka, troje dece je izgubila na porođaju. Rano ostala udovica, nije nasledila dedinu penziju. Ostala bez moje majke. Ceo život kuva na smederevcu, teško živi na selu, ali nju je odhranila njena bašta, malo živine, svinja... Baka je još živa. Stalno govori da živimo pogano.", naveo je ovaj tviteraš.

Najteža ispovest ipak je stigla na kraju, i po njoj se može snimiti film.

"Moja baba je sahranila desetoro dece, nijedno nije živelo duže od tri godine! Moj otac je jedino dete koje preživelo! Baba je radila u rudniku antimona i uspela je čak i kuću da sagradi! Deda je umro pre mog rođenja, bio je alkoholičar, otac ga se stideo!", glasile su reči ovog korisnika Tvitera.

Autor: