AKTUELNO

Poljska će na granici sa Rusijom postaviti privremeno ogradu od bodljikave žice visoku dva i po metra a to je, kako je danas kazao ministar odbrane Marijuš Blaščak, reakcija na otvaranje Kalinjingradske oblasti za letove sa Bliskog istoka i Severne Afrike.

"U vezi s tim već danas počinju radovi da se podigne privremena ograda od tri reda žilet žice koju koriste vojske na celom svetu. To će biti ista takva ograda kakva je na granici sa Belorusijom, 2,5 metra visoka, tri metra široka. Sa poljske strane biće postavljena ograda koja štiti od povreda životinje", rekao je Blaščak na konferenciji za novinare u Varšavi.

Blaščak je podsetio da je takva ograda na granici sa Belorusijom zaustavila Istočnu trasu kojom su migranti pokušavali da preko Poljske dodju do zapadnih zemalja Evropske unije.

"Nema sumnje da je ta privremena ograda zaštitila našu granicu ali takodje i onemogućila ili usporava hibridni napad iz Belorusije", rekao je Blaščak.

Poljska vlada odluku da postavi ogradu i na granici sa Rusijom donela je zbog vesti da se od 1. novembra aerodrom u Kalinjingradu otvara za letove iz Moskvi prijateljskih zemalja, što su neki vojni analitičari ocenili kao pokušaj da se sa Bliskog istoka dovedu migranti i izazove izbeglička kriza na rusko-poljskoj granici.

"Moramo da učinimo sve da taj hibridni rat preko zloupotrebe nelegalnih migranata ne uspe", kazao je u utorak generalni sekretar vladajuće stranke Pravo i Pravda Kšištof Sobolevski.

#Migranti

#Ograda

#Poljska