AKTUELNO

Nedelju dana posle bekstva iz švedskog zatvora, otrovna kraljevska kobra vratila se u svoj ograđeni prostor, pošto je uspevala da izbegne sve potrage za njom, objavili su danas iz uprave zoološkog vrta.

"Pronašli smo je", navedeno je u saopštenju zoo vrta, koji je morao da zatvori deo za reptile dok se tragalo za odbeglom kobrom.

Zmija je pobegla u subotu, 22. oktobra, samo nekoliko dana po dolasku u zoo vrt, provukavši se pored lampe u svom terarijumu.

Prema upravi zoo vrta, kobre su bez problema držane gotovo 15 godina u tom prostoru, gde su nedavno postavljene sijalice sa niskom potrošnjom i zamenile stare lampe koje su mnogo više grejale i držale reptile na distanci.


Potrage za kobrom bile su danima bezuspešne i zato joj je dat nadimak Hudini, po legendarnom iluzionisti koji je mogao da se izvuče iz svih vrsta okova, kaveza ili ćelija.

Osoblje se dovijalo na razne načine da pokuša da pronađe begunca, postavljalo brašno u delu za reptile, lepljive zamke, ali uzalud. Zoo vrt je zatim instalirao specijalne kamere i prenosne radiografske uređaje koje im je pozajmila švedska carina.

U petak je izgledalo kao da je bekstvu zmije došao kraj, kada je primećena na jednom unutrašnjem zidu. Ali je zmija promenila više puta mesto u vreme dok su pokušavali da je uhvate.


Noćas je kobra izgleda odlučila da odustane od uloge begunca i vratila se u svoju sigurnu i toplu kuću, naveo je zoološki vrt.

Deo za reptile je stoga mogao da bude ponovo otvoren za javnost, ali kobra "Hudini" je stavljena "u kućni pritvor" i posetioci neće moći da je vide do sutra.

Poreklom iz južne ili jugoistočne Azije kraljevska kobra, koja je prirodno mirna i malo naklonjena napadima, najduža je otrovna zmija na svetu. Njen glavni plen su druge zmije, a ujed može biti smrtonosan i za ljude.

Autor: