AKTUELNO

Konzervativni senator Blanko kazao je novinarima da će biti formirana specijalna komisija od 27 senatora, koja će prvu procenu mera vlade saopštiti u utorak.

Potpredsednik španskog Senata Pedro Blanko izjavio je da će sledećeg petka biti održano glasanje o merama koje je španska Vlada predložila za preuzimanje kontrole nad Katalonijom.

Španski premijer Marijano Rahoj zatražio je danas od Senata ovlašćenje za raspuštanje katalonske vlade, odnosno aktiviranje člana 155 Ustava Španije, rekavši da to ne znači ukidanje autonomije Katalonije, već da se odnosi samo na smenjivanje katalonskih separatističkih lidera. On je zatražio i hitno raspisivanje vanrednih izbora u Kataloniji.

Blanko je danas rekao novinarima da će gornji dom španskog parlamenta formirati specijalnu komisiju od 27 senatora koja će u utorak načiniti prvu procenu predloženih mera, navodi Asošiejted pres.

Predsednik Katalonije Karles Pudždemon može da uloži žalbu na mere tako što će se pojaviti pred tom komisijom pre četvrtka u 12.00 ili slanjem izaslanika.

Specijalna komisija potom bi trebalo da usvoji konačni predlog o kojem će se glasati na sednici Senata u petak.

Vladajuća Narodna partija premijera Rahoja ima apsolutnu većinu u Senatu, a očekuje se i široka podrška opozicionih senatora za mere čiji je cilj očuvanje jedinstva Španije.

U Barseloni su večeras stotine hiljada demonstranata izašle na ulice kako bi iskazale masovnu podršku nezavisnosti tog španskog regiona, pošto se protest, prvobitno organizovan da bi se od Madrida zatražilo oslobadjanje dvojice katalonskih aktivista, pretvorio u kolektivno neprihvatanje odluke španske Vlade da preuzme ovlašćenja Katalonije.

#Katalonija

#referendum

#Španija

'