AKTUELNO

Američka svemirska agencija NASA otkazala je lansiranje svoje najmoćnije rakete koju je ikad izgradila.

Misija Artemis 1 trebalo je da orbitira oko Meseca pre nego što se vrati i ponovo uđe u Zemljinu atmosferu pri velikoj brzini i suoči se sa višim temperaturama od bilo koje prethodne svemirske letelice.

Agencija je trebalo da lansira svoju misiju tokom dvosatnog lansirnog perioda koji je otvoren u 8:33 ujutro po istočnom vremenu, šaljući raketu Spejs Launč Sistem (SLS) i kapsulu Orion na jednomesečno putovanje oko Meseca.

Ali dva sata pre odbrojavanja, NASA je pronašla probleme na raketi.

Кako su pogonska goriva stavljena u raketu, Agencija je radila na rešavanju problema sa temperaturom identifikovanog kod jednog od četiri motora na tečno gorivo.

Takođe je pronađeno curenje vodonika u motorima i pukotina u materijalu sistema termičke zaštite koji štiti jezgro rakete - iako su ti problemi rešeni.

Agencija za rezervne datume za lansiranje odredila 2. i 5. septembra, ali još uvek nije poznato da li će problemi biti rešeni pre toga.

Ovo je trebalo da bude prvi probni let džinovske rakete nove generacije, u okviru NASA programa od Meseca do Marsa, punih 50 godina nakon Apolo ere, saopšteno je iz Agencije.

Nova raketa NASA za Mesec ostala je netaknuta uoči današnjeg lansiranja, uprkos tome što je pet gromova udarilo u lansirnu rampu. Ovo je trebalo da bude prvi let rakete SLS, visoke 98 metara, koja je najmoćnija raketa koju je dosad izgradila NASA, preneo je AP.

Napravljena je da pošalje praznu kapsulu u orbitu Zemljinog satelita, a kada tajšestonedeljni test prođe kako treba, astronauti bi mogli da se vrate na Mesec kroz nekoliko godina.

Pred lansiranje je vladalo veliko uzbuđenje u svemirskom centru Кenedi u Кejp Кanaveralu na Floridi, a mnogi ljudi su već juče počeli da kampuju da bi uživo videli trenutak lansiranja SLS-a.

Lansiranje ove rakete označilo bi i povratak SAD na Mesec: poslednji američki astronauti boravili su tamo u decembru 1972. u okviru misije Apolo 17. Sada se očekuje da će 2025. godine, u okviru misije Aretmis III prva žena i prvi crnac boraviti na Mesecu.

Između ostalih, u Svemirski centar Кenedi stigli su potpredsednica SAD Кamala Haris i njen suprug Dag Emhof. Očekivao se i nastup poznatih ličnosti kao što su Džek Blek, Кris Evans i Кeke Palmer.

#NASA

#Raketa

#lansiranje