AKTUELNO

Sto trideset lažnih dojava o bombama zabeleženo je u Moskvi zbog kojih je evakuisano oko 100.000 ljudi sa aerodroma, iz tržnih centara, škola, železničkih stanica i kancelarija.

Među metama lažnih dojava su bila sva četiri moskovska aerodroma, pet železničkih stanica, 15 tržnih centara, nekoliko hotela, više od 20 škola i brojne druge lokacije, prenela je agencija Tas. Nigde nije pronađen eksploziv.

To je najnoviji i najmasovniji talas lažnih dojava otkako je ta vrsta prevara počela početkom septembra. One su pogodile desetine ruskih gradova i izazvale veliku ekonomsku štetu.

Direktor ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnjikov juče je rekao da su pronađene četiri osobe koje se sumnjiče da stoje iza lažnih dojava.

Bortnjikov je rekao da je reč o ruskim državljanima iz inostranstva koji imaju saučesnike u zemlji, ali ih nije imenovao niti naveo motiv dela.

On je dodao da su pozivi vršeni putem interneta i da ih je zato teže identifikovati. Ruski mediji su navodili da je moguće da lažne dojave dolaze iz susedne Ukrajine, kao svojevrsna osveta za rusku podršku pobunjenicima u istočnoj Ukrajini, ili da ih organizuje neko od protivnika ruske vlasti. Za te teorije nema dokaza.

#Bomba

#Moskva

'