AKTUELNO

Američki istražitelji prisluškivali su bivšeg šefa predizborne kampanje predsednika SAD Donalda Trampa, Pola Manaforta, po tajnom sudskom nalogu uoči i posle predsedničkih izbora 2016. godine, navodi Si-En-En.

Tužioci su rekli Manafortu da planiraju da ga optuže, tvrdi i "Njujork tajms", pozivajući se na dva neimenovna izvora bliska ovom slučaju.

Federalni agenti su pretražili Manafortovu kuću u Virdžiniji u julu, napominje Rojters.

Manafort je jedan od nekoliko bliskih savetnika koji su Trampu pomogli da odnese pobedu na prošlogodišnjim izborima i koji su sada pod istragom u okviru istrage o navodom mešanju Rusije u američke izbore.

Gutereš: Seksualno zlostavljanje treba iskoreniti!

Manafort je postao šef Trampovog predizbornog tima u junu 2016, ali je bio primoran da podnese ostavku dva meseca kasnije zbog navoda da je u poslovnim odnosima sa bivšim liderom Ukrajine Viktorom Janukovičem, koga podržava Kremlj.

Manafortov advokat i Bela kuća za sada nisu odgovorili na upite britanske agencije za komentar o najnovijim navodima vezanim za njega.

Tajni sud koji nadžire zahteve za hapšenje u skladu sa Zakonom o nadžoru spoljnog obaveštavanja prvobitno je dozvolio praćenje Manaforta, ali je zbog nedostatka dokaza to praćenje prekinuto u nekom trenutku 2016. godine, navodi Si-En-En.

Praćenje Manaforta je nastavio FBI pod novim nalogom u okviru istrage i vezama između Trampovih predizbornih saradnika i ruskih operativaca, a praćenje je nastavljeno i u tekućoj godini.

Si-En-En napominje da se interesovanje za Manaforta produbilo zbog njegovijh presretnih komunikacija sa ruskim operativcima.

#Prisluškivanje

#SAD

'