AKTUELNO

Jedna osoba je snimila ovaj svetlosni fenomen koji se često događa nakon udara potresa.

Misteriozni zeleni i plavi bljeskovi svetlosti viđeni su u Meksiko Sitiju posle zemljotresa magnitude 8,2. Jedna osoba je snimila ovaj svetlosni fenomen koji se često događa nakon udara potresa.

Naime, kako se navodi nije poznato zašto se ta svetlost pojavljuje nakon potresa. Jedni veruju da bi to mogao biti kao rezultat udara na izvore napajanja električnom energijom, dok drugi tvrde da svedoci o sličnom fenomenu pričaju već hiljadama godina.

Nikad nije dokazano da je to svetlost koju uzrokuje zemljotres. Jednostavnije objašnjenje je da je reč o malim eksplozijama u električnim generatorima i elektroenergetskim sistemima - rekao je seizmolog Stefan Hiks.

Ova svetla su slična polarnoj svetlosti i ponekad se mogu videti nekoliko minuta posle ili pre potresa. Na primer, 1975. godine tajanstvena svetlost pojavila se tokom i neposredno nakon glavnog udara potresa u Kalapani na Havajima.

Svetlost dolazi u mnogim bojama i oblicima i ljudi joj svedoče stotinama godina, ali tek su nedavno naučnici došli malo bliže saznanju o tome zašto se pojavljuje.

Jedna je hipoteza da stvaranje potresnih stena “uključuje jonizaciju kiseonika u kiseonikove anjone prekidanjem peroksidnih veza u nekim vrstama stena visokim stresom pre i tokom potresa”, piše na Vikipediji o toj temi.

- Nakon jonizacije, joni kreću kroz pukotine u stenama. Kad dođu do atmosfere, ti joni mogu jonizirati džepove vazduha, stvarajući plazmu koja emituje svetlost - objašnjeno je tamo.

Drugo je objašnjenje da su ta svetla uzrokovana rezultatom dva sloja istog materijala koji trljaju jedan drugoga stvarajući napon.

Prema rečima profesora Troja Šinbrota sa univerziteta Rutdžers, koji je sproveo laboratorijski eksperiment s različitim vrstama zrna koji oponašaju koru zemlje, kada ti slojevi puknu, ispusti se napajanje u vazduh, a zatim se vazduh elektrifikuje i stvara svetlu električnu svetlost.

Pink.rs

#Nebo

'