AKTUELNO

Jačina vetrova koje je doneo ovaj uragan povećala se na 280 kilometara na sat.

Uragan Irma, koji se kreće ka severoistočnim Karibima i južnoj obali SAD, prerastao je u petu kategoriju, a vladini zvaničnici počeli su evakuaciju stanovništva na nekim ostrvima. Vlasti su upozorile da bi ova opasna oluja mogla da donese 25 centimetara kiše i da uzrokuje odrone i poplave, uz talase visoke do sedam metara, prenosi AP.

Jačina vetrova koje je donela Irma povećala se na 280 kilometara na sat.

Guverner Portorika Rikardo Roselo upozorio je da će sve odluke koje budu donete u narednih par sati biti presudne, istakavši da je to "pitanje života ili smrti".

Vanredno stanje proglšeno je u Portoriku, na Američkim Devičanskim ostrvima i celoj Floridi.

Ranije danas, Američki centar za uragane izdao je upozorenje za više područja, delove Livordovih ostrva, Britanska i Američka Devičanska ostrva i Portoriko, zbog jačanja oluje sa mogućim i po život opasnim vetrom, talasima i bujicama.

U poslednjih nedelju dana to je drugi uragan na teritoriji SAD. Irma, koja je ranije danas razvila vetar brzine od 215 kilometara na sat, predstavlja pretnju i za američku Istočnu obalu i Floridu, koja je sinoć proglasila vanredno stanje, a prema očekivanjima Centra, očekuje se da u utorak uveče ili sredu ujutru stigne do Livardovih ostrva, a do subote na Floridu.

U Portoriku, gde je proglašeno vanredno stanje, zatvorene su škole, a guverner je saopštio da će biti otvorena skloništa u koja mogu da prime do 62.000 osoba. U pripravniosti su nacionalna garda, kao i nosacci aviona koji mogu da učestvuju u spašavanju.

Kako se navodi, čak i ako ta zemlja izbegne direktan udarac uragana, i obilne kiše mogu da nanesu veliku štetu. Ranije danas, upozorenja na uragan izdata su na 12 ostrva, među kojima su Antigva, Barbuda, Angvila, Monserat, Sen Marten, Saba, a upozorenje znači da se uragan očekuje u narednih 36 sati. Na Haitiju je izdato upozorenje da se uragan očekuje u naredna tri dana.

Zvaničnici severoistočnih karipskih država otkazali su avionske letove, zatvorili škole i apelovali na stanovnike da ostanu u svojim kućnim skloništima.

Pink.rs

#Evakuacija

#uragan

'