AKTUELNO

Ukrajina je odbila ruski ultimatum da do pet ujutru po moskovskom vremenu preda Marijupolj.

Ukrajina je odbila ruski ultimatum da preda Marijupolj do svitanja, prenose svetski mediji. Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk u intervjuu u nedelju uveče potvrdila je da vojska u Marijupolju neće položiti oružje, i dodala da Moskva "gubi vreme".

- Nema nikakvog govora o polaganju oružja, niti o predaji. O tome smo već obavestili rusku stranu. Umesto da gube vreme da pišu dokumente od osam strana, neka otvore humanitarne koridore. Ovo je svesna manipulacija i istinsko uzimanje talaca - rekla je ona oštro.

Foto: Tanjug AP/Mariupol City Counci

Moskva je zahteve iznela na dokumentu od osam strana, i zvanični Kijev ih je odbio kao i gradske vlasti u Marijupolju.

- Dali su nam do svitanja da odlučimo i sastavimo odgovor. Zašto bismo čekali toliko dugo - napisano je na Fejsbuk stranici gradskog veća Marijupolja uz psovku.

Ruska strana se još uvek nije izjasnila o odbijaju ove ponude.

Podsećamo, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je sinoć da Ukrajina ima rok do ranih jutarnjih časova da da odgovor o predaji Mariupolja, javlja ruska agencija RIA Novosti.

Pozivamo jedinice Oružanih snaga Ukrajine, bataljone teritorijalne odbrane, strane plaćenike da prekinu neprijateljstva, polože oružje i, duž humanitarnih koridora dogovorenih sa ukrajinskom stranom, uđu na teritorije koje kontroliše Kijev. Istovremeno, svima koji su položili oružje garantovan je bezbedan izlazak iz Mariupolja i očuvanje života - rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

Foto: Tanjug AP/Vadim Ghirda

Ovaj predlog o izlasku ukrajinskih snaga je trebalo da bude realizovan od 10.00 do 12.00 po lokalnom vremenu, a nakon toga je trebalo da se otvore humanitarni koridori kako bi se evakuisali civili.

- Komandanti jedinica Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije biće spremni za takav scenario i obezbediće vaš bezbedan izlazak, ali samo bez naoružanja i municije, u bilo koju oblast koju navedete - dodao je general.

Pozvani su predstavnici UN, OEBS i Crvenog krsta da prate ovu humanitarnu operaciju na terenu.