AKTUELNO

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je za televiziju "Rosija 1" da su SAD informisale Rusiju, koristeći kanale Stejt departmenta, da očekuju da im bude prodata ruska diplomatska imovina koja se nalazi na skupim lokacijama u San Francisku i Vašingtonu, prenosi TAS S.

- Ispričaću vam senzaciju. Teško je poverovati u to, ali Stejt department nam je zvanično stavio do znanja, direktno nam je to rečeno, da očekuju da prodamo te objekte SAD. Očekuju od nas da prodamo te nekretnine američkoj vladi - rekla je Zaharova. Ona je navela da će ruska strana "načiniti seriju fotografija tih objekata".

- Tako da bude jasno o čemu pričamo - to nisu jednosobni stanovi na periferiji. To su centralne lokacije u Vašingtonu i San Francisku. Objekti, takozvane rezidencije nalaze se na najuglednijim lokacijama i zato je bilo toliko zanimljivo organizovati tamo događaje - kazala je Zaharova.

SAD su u subotu preuzele kontrolu nad tri diplomatska objekta Rusije na američkom tlu - zgradu generalnog konzulata u San Francisku i sedišta trgovinskih misija u Vašingtonu i Njujorku.

Drama na aerodromu: Putnici hitno evakuisani!

Rusija smatra da situacija oko njene trgovinske misije u Vašingtonu, u koju su ušli predstavnici američkih vlasti, ukinuvši prethodno diplomatski imunitet te zgrade, označava najočiglednije kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

- Pretres zgrade ruske trgovinske misije u Vašingtonu je bez presedana i najočiglednije je kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. Član 45 Konvencije kaže da čak i u slučaju pooštravanja diplomatskih odnosa ili oružanog sukoba, država domaćin mora da poštuje i štiti posede stranih misija - rekao je predsedavajući Komiteta za spoljne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki, prenosi TAS S.

On je dodao da su "bez obzira na to, SAD očas posla ukinule diplomatski imunitet trgovinskoj misiji Rusije, pokušavajući da opravdaju sopstvenu arbitrarnost jednostranim tumačenjem Konvencije".

TAS S navodi da je taj visoko pozicionirani ruski poslanik naglasio da je protestna nota koju je uputilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova ignorisana i da je ruska imovina došla pod kontrolu SAD.

- Ovo su otvoreno neprijateljski akti koji su u potpunosti protivni međunarodnom pravu - naveo je Slucki i dodao da Moskva zadržava pravo na korake odmazde zasnovane na principu reciprociteta.

- Jasno je da SAD provociraju dalju eskalaciju u našim diplomatski odnosima - kazao je Slucki.

#Marija Zaharova

#Rusija

#SAD

'