AKTUELNO

Poplavljena fabrika hemikalija u blizini Hjustona postaje sve veća pretnja po stanovništvo, koje je teško stradalo pod udarom uragana Harvi.

- Nuklearno postrojenje Arkema u Teksasu došlo je do toga da je više nemoguće sprečiti požar i eksploziju - saopštio je glavni čovek tog hemijskog postrojenja Ričard Rouv.

Ako je verovati rečima direktora fabrike hemikalija, nova katastrofa je neizbežna...

Kako je naveo, očekuje se da će se to dogoditi u narednih šest dana, naglasivši da više ne postoji način sprečavanja zbog nivoa vode koja se usled poplava nakupila i poplavila veći deo fabrike.

Radnici i meštani u radijusu od 2.5 kilometara preventivno su evakuisani.

Postrojenje je, inače, obustavilo rad od petka u očekivanju pogubne nepogode, koja je donela rekordne padavine i nanela štete ogromnih razmera u jugoistočnom Teksasu. "Arkema" je saopštila da je na postrojenje u ponedeljak palo 101,6 centimetara kiše.

To postrojenje proizvodi hemikalije koje se moraju čuvati na niskim temperaturama, objašnjava kompanija. Zbog poplava, skladišta postrojenja su ostala bez snabdevanja električnom energijom, a generatori su se pokvarili.

- Rastuće temeprature u skladištima mogle bi da dovedu do hemijske reakcije koja bi izazvala požar ili eksploziju - upozorava "Arkema".

Kompanija je povukla i 11 zaposlenih koji su ostali da prenose hemikalije iz skladišta do rashladnih kontejnera, istakavši da situacija "postaje ozbiljna". Takođe je navela da sada daljinskim putem prati temperature u kontejnerima i radi sa Ministarstvom unutrašnje bezbednosti i državnim zvaničnicima na postavljanju obližnjeg komandnog punkta.

Služba za ekološku zaštitu (EPA) saopštila je da u prečniku od 4,8 kilometara oko postrojenja" postoji oko 1.300 domaćinstava u kojima živi 3.800 ljudi. Opasnost od eksplozije u hemijskom postrojenju skreće pažnju na uticaj koji će Harvi ostaviti na prirodnu sredinu u oblasti u kojoj se nalaze postrojenja koja obezbeđuju oko četvrtinu kapaciteta za rafiniranje nafte u SAD.

#Fabrika

#Oluja

'