AKTUELNO

Nastavak pregovora delegacija Rusije i Ukrajine planiran je za danas, dok bi sastanak trebao da bude održan na teritoriji Belorusije, u zapadnoj oblasti Bjalovješke šume.

Suzana Grujbešić, predsednica centra za Srpolju politiku, navodi da se nada da će današnji pregovori biti u svrhu mira i prestanka svih dejstava na području Ukrajine.

- Ono što bi moglo da relaksira situaciju jeste nastavak pregovora, prekid vatre. Jer kakav god cilj imala Ruska Federacija, na kraju će morati da se sedne za sto. Neće biti dovoljan dogovor Ukrajine i Rusije, već će biti potreban dogovor na globalnom nivou, što podrazumeva i dogovor Amerike i Rusije.

Kako kaže, ovakva situacija zasigurno podrazumeva globalni dogovor.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tu se uključuje i Evropa, kao najzainteresovanija strana za primirje, i nastavak oporavka od kovida, koga više niko ne spominje. Evropa, kojoj je u najboljem interesu da se uspostavi mir, i da se prestane sa gubitkom života, rekom izbeglica... - navodi Grujbešić.

Kako je dodala, cene su porasle, i ekonomska kriza je već nastupila, što je dodatno zabrinjavajuće, pored svega što se događa.

Zoran Milivojević, bivši dipolmata, navodi da kako kroza eskalira, možemo videti po vojsci, napadima na gradove i slično. On dodaje da je prisutan ogroman pritisak, motivisan geopolitičkim ciljevima i interesima, kojima je i sama Srbija podlegla.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svi su podmireni sa stavom Srbije, i treba reći da kada je reč o Međunarodnom pravu, da je stav Srbije kristalno jasan. Nije se promenio od 2014. godine, i mi nemamo problem, ako hoćemo korektno i pošteno. Stav je vezan za stav prema Rusiji, i opet kažem, kako ovo eskalira, mi ulazimo u ozbiljniju fazu, kada su u pitanju ratni ciljevi. Kada pogledate kako idu operacije, ti ciljevi još nisu postignuti - kaže Milivojević, dodajući:

- Priznajem da sam bio optimista, računao sam na racionalnost, i da ovoga neće biti, ali eto... Posledice će tek doći, posebno u Evropi. Nismo ni svesni šta nas čeka - dodao je.

Kako kaže, ni u ovom trenutku, Ukrajina nema nikakvo pravo glasa, već da je sve postalo globalni problem, što uključuje i Ameriku.

- Na Ukrajinskoj strani se još uvek formiraju stavovi za glavne pregovore - kaže Milivojević.

Autor: