AKTUELNO

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, a 2009. godine je poslednji put projektil koji je ispalila Severna Koreja preletao Japan.

Severna Koreja je potvrdila da je u utorak ispalila raketu koja je preletela Japan, i da je pogodila ciljane vode u Tihom okeanu.

Raketa "hvasong-12" srednjeg dometa, čije lansiranje je nadgledao severnokorejski lider Kim Džong-un, "presekla je nebo iznad ostrva Hokaido i rta Erimo duž unapred određene putanje leta i tačno je pogodila ciljane vode u severnom Tihom okeanu", izvestila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

- Vežba nije uticala na bezbednost susednih zemalja - prenosi KCNA, dodajući da je severnokorejski predsednik izrazio "veliko zadovoljstvo" zbog lansiranja rakete.

- Biće još lansiranja balističkih raketa u kojima će Tihi okean biti meta i u budućnosti - prenela je KCNA, citirajući Kima.

Raketa je, prema navodima južnokorejske vojske, ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara.

U svetu je zavladala zabrinutost usled najnovije eskalacije krize na Korejskom poluostrvu, nakon što je Pjongjang lansirao raketu koja je preletela Japan i pala u Tihi okean.

#Japan

#Raketa

#Severna Koreja

'